Kuukauden ihmiskoe: Mitä tapahtuu, jos kuuntelee vain klassista?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuva: Pexels

Teksti:
Pauli Reinikainen

Olen noin kuukauden ajan ollut oman elämäni koekaniini. Olen kuunnellut 95-prosenttisesti pelkästään klassista musiikkia, poislukien vahingossa radiossa kuulemani muiden musiikkityylilajien edustajat ja salilla korviin kantautuva musiikki, johon en voi vaikuttaa, sillä en pidä kuulokkeiden käytöstä treenin aikana.

Miksi lähdin moiseen? Aikaisemmin klassista musiikkia silloin tällöin kuunnelleena olin kiinnostunut kuulemastani väitteestä, jonka mukaan kyseisen genren kuunteleminen rauhoittaa ja saa ajatukset pois arkisista asioista. Halusin tietää, onko väite tuulesta temmattu.

Päätin siirtyä tuumasta toimeen noin kuukausi sitten. Koe oli helposti toteutettavissa, sillä kuuntelen musiikkia pääsääntöisesti vain autossa. Päätin, että autossa ei enää soi muu kuin klassista musiikkia soittava (kaupallinen) radiokanava.

Siispä tuumasta toimeen. Ensimmäinen viikko oli haastavin, sillä sormi hakeutui usein autoradion säätimille. Suhteellisen pian aloin kuitenkin jopa tunnistaa klassisen musiikin klassikoita, mikä lisäsi mielenkiintoa. Huomasin myös, että keskittyminen sanojen sijaan vain melodioihin ja eri soittimiin oli tavallaan hyvin rentouttavaa. Aivot saivat ”levätä” usein tyhjänpäiväisistä sanoituksista.

Vaikeinta on ollut alusta asti ooppera-aarioiden kuuntelu. Niistä en ole oppinut pitämään koko koejakson aikana. Olen kuitenkin sinnitellyt myös niiden läpi vaihtamatta kanavaa.

Toisen ja kolmannen testiviikon aikana panin merkille, että olin liikenteessä rauhallisempi kuin normaalisti. Olen rauhallinen kuski muutenkin, mutta nyt jaksoin odottaa risteyksissä ja annoin tietä auliimmin. Ajatukseni olivat tasaisempia enkä miettinyt jatkuvasti työasioita, kuten on normaalisti tapana. Olin monessa mielessä rentoutuneempi.

Paras vaikutus klassisen musiikin kuuntelulla on ollut heti aamutuimaan, kun olen matkannut töihin tai aamutreeneihin. Kesäiset aamut ovat muutenkin lempiajankohtiani ja näissä hetkissä rentouttava klassisen musiikin kokemus on lisännyt sisäistä hyvinvointia.

Väitän, että ainakin hetkellisesti myös stressi on helpottanut. Kyseessä on kuitenkin hetkellinen apu kuunteluhetkellä. Pidempikestoista stressitasojen laskua ei ole mielestäni tapahtunut.

Koejakso on ollut monella tavoin silmiä avaava kokemus. Aikaisemmin olen saattanut kuunnella klassista hetken ja kääntänyt pian takaisin hittimusiikkikanavalle. Nyt listahitit ovat jääneet, saa nähdä miten pitkäksi aikaa.

Jos kiinnostuit kokeilusta, kannustan testaamaan klassisen musiikin vaikutuksia omassa arjessasi. Voit yllättyä.

 

X