Laboratoriokokeet pelästyttivät: Tämä opetus on syytä ottaa vakavasti

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Riittävä juominen pitää yllä munuaisten toimintaa. Kuva: Pexels

Teksti:
Pauli Reinikainen

Viime joulukuussa minulle tehtiin rutiininomainen terveystarkastus. Viikkoa aikaisemmin olin palannut Espanjan lomalta ja toiseksi viimeisenä lomapäivänä olin saanut jonkinlaisen vatsabakteerin. Kun tulokset kertoivat munuais- ja maksa-arvojen olevan punaisella, huolestuin, mutta tiesin, että taustalla saattoi vaikuttaa vatsabakteerin kuivattama elimistö. Tulokset analysoinut työterveyshoitaja piti kuitenkin tärkeänä, että arvoja seurataan ja uusi laboratoriokoe otetaan keväällä.

Helmikuussa menin testeihin uudelleen. Tällä kertaa huolestuin luettunani tulokset Terveystalon mobiilisovelluksesta: munuaisarvot ja maksa-arvo olivat edelleen viitearvojen yläpuolella eli niin sanotusti punaisella. Eivät kovin hälyttävästi, mutta kuitenkin punaisella.

Mietin pääni puhki, mistä arvojen heittely mahtoi aiheutua. Tällöin hoitaja kysyi ensimmäistä kertaa lisäravinteiden käytöstä. Puhuimme etenkin kreatiinista ja sen mahdollisista vaikutuksista laboratoriotuloksiin. Tiesin, että en ollut juurikaan pitänyt viimeisen vuoden aikana taukoa kreatiinista, sillä sitä oli käyttämässäni palautusjuomajauheessa.

Mietin pääni puhki, mistä arvojen heittely mahtoi aiheutua.

Seuraavana päivänä päätin, että lopetan lähes kaikkien lisäravinteiden käytön lukuun ottamatta perusvitamiineja. Näin myös tein.

Kolmas testi otettiin huhtikuussa. Arvot olivat paremmat kuin kaksi kuukautta aikaisemmin, mutta silti edelleen punaisella. Olin kuitenkin huojentunut, sillä mentiin oikeaan suuntaan.

Hoitajan kanssa sovimme, että seuraamme edelleen tilannetta. Seuraava, neljän testi sovittiin kesäkuukausille. En edelleenkään koskenut kreatiiniin, palautusjuomiin tai proteiinijauheisiin. En ollut huomannut mitään eroa sillä, etten ollut käyttänyt tuotteita pariin kuukauteen.

Kävin viimeisimmässä testissä toissapäivänä. Tulokset olivat parantuneet selvästi, osin hypänneet reilusti vihreän puolelle.

Mitä muutoksia tein elintapoihini? Jo mainitun lisäravinteiden käytön selkeän vähentämisen lisäksi lisäsin jonkin verran rasvojen saantia, mutta ennen kaikkea lisäsin veden juontia.

Olin pitkään ollut siinä uskossa, että juon riittävästi. Paasasin asiasta asiakkailleni tämän tästä. Kun asiantuntija otti kanssani puheeksi riittävän juomisen, ymmärsin, että se voi hyvinkin olla merkittävä osasyy munuaisarvojen heittelyyn.

Ennen viimeisintä testiä päätin, että keskityn juomiseen toden teolla. Join joinakin päivinä ehkä jopa liikaakin, mutta halusin, että kehoni on taatusti nesteytetty riittävästi.

Mitä tarinani opetti? Varsinainen syy arvojen parantumiseen ei ole tiedossa, mutta mainitut muutokset elintavoissa ovat todennäköisesti vaikuttaneet myönteisesti. Opin itse sen, että panostan jatkossa entistä enemmän kehon nesteytykseen. Hikoilen päivittäin, enkä ehkä aikaisemmin ollut huomioinut veden juomisen merkitystä riittävällä tasolla, vaikka itse siinä uskossa olinkin.

Pitäkää huolta munuaisistanne.

X