Teksti:
Pauli Reinikainen

Tein äskettäin tunnustusvideon (alla) ja kerroin, mitä lisäravinteita käytän. Yllättäen sain ainoastaan yhden palautteen, jossa ihmeteltiin, miksi käytän niin montaa eri lisäravinnetta.

Lisäravinteet ovat nimensä mukaisesti monipuolisen ruokavalion lisä. Niitä voi olla syytä käyttää, jos kokee, että jotain ravintoainetta on vaikea syystä tai toisesta saada päivittäisestä ruokailusta. Tarvetta voi olla myös, jos henkilö liikkuu tai treenaa erityisen paljon tai harrastaa esimerkiksi raskasta voimaharjoittelua.

Päätin kuitenkin perustella hieman lisää valintojani.

Magnesium on tärkeä kivennäisaine, jota saa esimerkiksi täysjyväviljasta. Se osallistuu D-vitamiinisynteesiin, eli toisin sanoen vähäinen magnesiumin saanti voi johtaa D-vitamiinin liian vähäiseen saantiin. Magnesiumin saanti voi ehkäistä väsymystä ja lihaskramppeja. En ole kärsinyt krampeista vuosikausiin. Muista myös, että magnesiumin puute voi johtaa jopa rytmihäiriöihin ja korkeaan verenpaineeseen.

Sinkki on varsinkin bodausta harrastavien suosikkilisäravinne, koska se pitää yllä elimistön testosteronituotantoa. Itse en ole huomannut tässä mitään mullistavaa eroa, mutta sinkki on silti jäänyt osaksi lisäravinnepalettia. Sinkin kerrotaan lisäksi parantavan vastustuskykyä ja pitävän hiukset, kynnet ja ihon kunnossa.

BCAA eli haaraketjuiset aminohapot ovat nykyisin salitreenaajan peruskauraa. Koska syön melko proteiinipitoista ruokaa, aminohapoilla tuskin on suurta merkitystä. Olenkin ajatellut luopuvani niistä. Jos ruokavaliosi on proteiiniköyhää, suosittelen proteiinia lisäravinteena tai aminohappovalmisteina. Dieetin aikana aminohappojen on todettu ehkäisevän lihasten hajoamista.

Kreatiini oli takavuosien hittilisäravinne, koska se nousi lukuisissa tutkimuksissa esille voimaa lisäävänä valmisteena. Kreatiinia saa ruuan mukana etenkin lihasta, mutta normaaliruokavaliota noudattava saa sitä harvoin riittävästi, ainakin jos kreatiinista halutaan hyötyä voimaharjoitteluun. Tutkimusten mukaan kreatiinista on hyötyä etenkin räjähtävää voimaa vaativissa suorituksissa.

B12-vitamiini on yksi tärkeimmistä B-ryhmän vitamiineista. Sitä saa eläinkunnan tuotteista kuten maksasta, kalasta ja lihasta. Jos syöt näitä monipuolisesti, B12-lisiä ei yleensä tarvita. Ikääntyneillä ihmisillä B12-vitamiinin imeytyminen voi olla puutteellista. Puutostilassa ihminen voi kärsiä muun muassa muistihäiriöistä, raajojen puutumisesta tai anemiasta. Vakavimmillan puutostila on yhdistetty jopa dementiaan.

Maca on yksi käyttämistäni niin sanotuista superfoodeista. En ota tässä liiemmin kantaa sen terveellisyyteen, itsellänikin macaa on käytössä silloin tällöin. Lähtökohtaisesti moni macan sisältämistä ainesosista kuten aminohapot, sinkki ja b-ryhmän vitamiinit ovat saatavissa normaalista ruokavaliosta. Rautaa tarvitsevat kuitenkin saattavat hyötyä macan rautapitoisuudesta.

Spirulina on toinen tällä hetkellä käytössä olevista superfoodeista. Tämä vihreä levä maistuu järkyttävälle, mutta sen sisältämän proteiinin väitetään imeytyvän hyvin elimistöön. Levässä on lisäksi muun muassa kalsiumia, rikkiä ja seleeniä. Tuskin jatkan spirulinan ostamista enää jatkossa.

Matcha-teehen hurahdin, kun tuttavani, arvostettu ravitsemusasiantuntija suositteli sitä kehuen matchaa maailman terveellisimmäksi juomaksi. Kyseessä on siis pulverimainen vihreä tee, jonka terveysvaikutukset perustuvat siihen, että veteen sekoitettu pulveri juodaan ja näin ollen elimistöön päätyy haudutettavaa teetä enemmän vihreän teen terveysvaikutuksia. Eli antioksidantteja, jotka voivat auttaa suojaamaan soluja tulehduksilta. Kiinalaiset uskovat, että matcha-teen juominen säilyttää nuorekkuuden. Siitä en tiedä. Lisäravinnelistallani matcha on sen takia, että käytän sitä myös pillerimuodossa.

Omega-3-rasvahapot ovat olleet julkisuudessa ja viime vuosina ihmiset ovat suorastaan hurahtaneet niihin. Tutkimuksissa on havaittu, että kyseiset rasvahapot voivat ehkäistä sydän- ja verisuonitauteja ja jopa dementiaa.

D-vitamiinia kannattaa käyttää, vaikka et käyttäisi ainuttakaan yllä olevista lisäravinteista. Myös kesällä, jos et vietä aikaa ulkona. Kotimaiset D-vitamiinisuositukset ovat monen mielestä edelleen alakanttiin, joten voit melko huoletta ottaa parikin 20 mikrogramman tablettia. Itse otan pillereistä 100 mikrogrammaa päivässä, tosin kesällä en aivan päivittäin. D-vitamiinin merkittävin tehtävä on parantaa kalsiumin imeytymistä eli toisin sanoen se lujittaa luustoa. Lisäksi D-vitamiini säätelee lukuisten geenien toimintaa.

X