Luin karun tutkimustuloksen elämänlaadusta: Nyt puhuu 47-vuotias sinkkumies

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Oletko sinä tyytyväinen elämänlaatuusi? Kuva: Pexels

Teksti:
Pauli Reinikainen

Yle uutisoi tällä viikolla isosta THL:n Terve Suomi –tutkimuksesta, jonka alustavien tietojen mukaan suomalaisten työikäisten elämänlaatu on romahtanut. Tutkimuksen perusteella joka viides työikäinen (20–64-vuotias) kokee merkittävää psyykkistä kuormittuneisuutta.

Tarkempia tuloksia odottaessa päätin avata asiaa omalta kohdaltani. Ensin on syytä pohtia, mitä kaikkea elämänlaatu itse asiassa käsittää.

Eri elämäntilanteissa oleville ihmisille elämänlaatu voi nimittäin merkitä tyystin eri asioita. Perheissä arvostetaan luultavimmin sitä se, että parisuhde toimii, lapset ovat terveitä ja talous on kunnossa. Jos jokin näistä osa-alueista on vaikeuksissa, se vaikuttaa suoraan elämänlaatuun.

THL:n tutkimustuloksista nousee etenkin psyykkisen kuormituksen lisääntyminen. Edelleen, jokainen edellä olevista elämän osa-alueista voi aiheuttaa merkittävää psyykkistä kuormitusta.

Elän sinkkutaloudessa, joten osaan analysoida parhaiten sen osa-alueita. Sinkun kannalta (ja tämä on oma kokemukseni) yksi merkittävimmistä elämänlaatuun liittyvistä osa-alueista on riittävä laadukkaiden ihmissuhteiden määrä. Tämä toki on tärkeää meille kaikille, mutta kun ympärillä ei ole perhettä (puolisoa tai lapsia), ihmissuhteiden merkitys voi korostua. Puhun nimenomaan laadukkaista ihmissuhteista siksi, että esimerkiksi itse en kaipaa seuraa vain seuran takia. Oleellista on pystyä keskustelemaan avoimesti ja järkevästi itselle tärkeistä asioista henkilön kanssa, joka ymmärtää näkemyksiäni ja huoliani ja osaa toisaalta kertoa avoimesti myös omista mielen päällä olevista asioista. Tällainen hedelmällinen keskustelu voi olla ensiarvoisen tärkeää yksin elävälle ihmiselle.

Sinkku voi joutua näkemään paljonkin vaivaa saadakseen läheisyyttä ja seksiä. Nykyisessä Tinder-deittailun maailmassa toimivan parisuhteen rakentaminen voi tuntua välillä lähesa mahdottomalta tehtävältä, mutta kaikille edes lyhytaikaisen seuran saaminen ei ole itsestäänselvyys. Sinkun elämänlaadun kannalta voi olla tuhoisaa, jos läheisyyttä saa moneen kuukauteen, etenkin jos sen kokee itselleen tärkeäksi. Olen miettinyt usein, miten on välillä niin vaikea löytää itselleen sopivaa seuraa, vaikka seuran hakeminen on helpompaa kuin koskaan? Isot kaupungit ovat täynnä sinkkuja, mutta harva heistä löytää toisensa.

Itselleni tärkeimpiä elämänlaatuun vaikuttavia tekijöitä ovat mielekäs työ ja riittävän liikunnan harrastaminen. Jälkimmäinen tukee merkittävällä tavalla henkistä hyvinvointia ja työllä on luonnollisesti tärkeä merkitys paitsi taloudellisen tilanteen kannalta, myös arvostuksen ja merkityksellisyyden suhteen. Nautin työstä, jolla koen olevan merkitystä ja vaikutusta.

Liikuntakaan ei aina auta, jos jokin muu elämänlaadun kannalta oleellinen elämän osa-alue on pahasti rempallaan. Siksi tärkeää olisi löytää itselleen sopiva tasapaino, joka tuo arkeen riittävästi aineksia kaikista oleellisista osa-alueista.

X