Käsihygienian pitää nyt olla kunnossa. Kuva: Pexels

Teksti:
Pauli Reinikainen

Maailma olisi paljon parempi paikka, jos osaisimme huolehtia henkilökohtaisesta hygieniastamme.

Tautikammoisena ihmisenä olen viime aikoina seurannut pelonsekaisin tuntein, kuinka moni ihminen toimii edelleen kuin yhteiskunnassa ei olisi koronaviruksesta kuultukaan.

Esimerkkinä kiinalainen ravintola viime viikolta. Kävin maksamassa kassalla, johon oli asianmukaisesti laitettu tarjolle käsidesipullo. Pumppasin geeliä käsiini ja siirryin pöytään.

Tarkkailin syömään tulevia ihmisiä. Jälkeeni tulleista kymmenestä asiakkaasta yksi käytti käsidesiä. Asiakkaat olivat eri ikäisiä miehiä ja naisia.

Minusta on vähintäänkin erikoista, miksi ihmiset eivät ymmärrä omaa parastaan tilanteessa, jossa pitäisi olla erityisen varovainen käsihygienian kanssa.

Samaan aikaan näen edelleen ihmisiä, jotka nuolevat sormiaan kääntäessään sanomalehden sivuja.

Kasvojen koskettelun välttäminen ei ole yhtä helppoa omaksua kuin käsidesin käyttö. Moni ihminen on tottunut hieromaan silmiään, kaivelemaan nenäänsä ja koskettelemaan kasvojaan eri tilanteissa, ihan vaan tavan takia.

Olen vuosia noudattanut omaa sääntöä silloin, kun liikun kodin ulkopuolella. Se kuuluu yksinkertaisesti:

Kasvoihin ei kosketa.

En koske kasvojen alueelle, ellen ole pessyt käsiäni. Se on perussääntö numero yksi. Toinen sääntö on, että kädet pestään aina ensimmäisenä, kun tullaan kotiin. Kolmas, yhtä tärkeä ohje on, että kädet pestään aina ennen ruokailua.

Itsestään selvää pitäisi olla, että kädet pestään wc-käynnin jälkeen. Valitettavasti tiedän omastakin tuttavapiiristäni henkilöitä, jotka poistuvat wc-tiloista pesemättä käsiään.

Kyse ei ole vain koronasta. Pysyisimme taatusti terveämpinä, jos huolehtisimme perusasioista käsihygieniassa. Ja käsien pesemisellä tarkoitan huolellista, saippualla ryyditettyä operaatiota, en hätäistä käsien käyttämistä juoksevan veden alla ja pyyhkimistä omiin housuihin.

Koronaviruksen aikana huolehtiminen on nostettava yhtä tasoa ylemmäs. Julkisiin ovenkahvoihin pitää välttää koskemasta, tai jos koskee, kädet on luonnollisesti pestävä ennen kuin kädet eksyvät kasvojen lähelle. Hansikkaiden käyttö on enemmän kuin fiksua.

Yskiminen kämmeniin pitäisi olla kaikkien ajatuksissa kiellettyjen tapojen listalla.

Jos huolehdimme käsihygieniasta, olemme pitkällä tautien välttämisessä. Ja kunnioitamme samalla muiden ihmisten terveyttä.

X