Banaanissa on hiilihydraatteja. Ei silti kielletä sitä.

(Päivitetty: )
Teksti:
Pauli Reinikainen

Elämme ajassa, jossa syömisestä on tullut arka asia.

Ei se ollut sitä ennen. Vai kuka uskalsi kritisoida ihmistä, joka piti mummon kotiruuasta? Vaikka siinä oli runsaasti hiilareita ja rasvaakin enemmän kuin lääkäri määrää.

Kun nykyään erehtyy Facebookissa kehumaan hiilihydraatteja, saa helposti ketoilijoiden vihat niskaansa. Koska eihän kukaan voi pysyä hoikkana ja terveenä syömällä hiilihydraatteja. ”Miksi sua kiinnostaa mitä mä syön?” on yleinen kommentti, jonka voisi yhtä hyvin esittää myös toiseen suuntaan.

En ole vielä tavannut ihmistä, joka olisi lihonut syömällä riisiä ja kanaa. Tiedän sen sijaan lukuisia ihmisiä, jotka ovat onnistuneet muokkaamaan kehonkoostumustaan siirtymällä perunasta riisiin, vehnäleivästä täysjyväviljaan tai voista oliiviöljyyn.

Minulla on tapana suositella ihmisille asioita, jotka ovat toimineet omassa painonhallinnassani. Siksi en ota kantaa ketodieetin toimivuuteen. Se toimii varmasti osalla ihmisistä, aivan siinä missä toiset voivat nauttia joka-aamuisen kaurapuuronsa ilman omantunnontuskia ja painonnousua.

Oman kokemukseni mukaan jokaisen ihmisen on mahdollista syödä monipuolista ruokaa ja pysyä silti ihannepainossaan. Siihen ei tarvitse ketoa tai mitään muitakaan dietteejä. En ole koskaan ollut minkäänlaisella dieetillä.

Ketoilijoiden kanssa olen samaa mieltä siitä, että hiilareilla voi pilata paljon. Siksi on syytä pysyä pitkälti erossa hiilareista, jotka eivät lautaselle kuulu. Kuten vehnäleivistä, sokerimakeisista, sokeripitoisista juomista ja kaikesta muusta sellaisesta, joita en kutsu ruuaksi. Rajansa kaikella ja maalaisjärki mukana.

Ruokailusta on tehty, ikävä kyllä, liian vaikeaa. Syömisen perimmäinen tarkoitus on tyydyttää nälkä, tarjota energiaa fyysisiin suorituksiin ja siinä sivussa aiheuttaa makunautintoja. Kaikki nämä kuuluvan terveelliseen suhtautumiseen siihen, mitä syömme.

Nautintojen saaminen ruokailusta ei vaadi irtokarkkeja, voisilmäpullia tai perunalastuja. Nautinnot voi yhtä hyvin saada hyvin maustetusta aasialaisesta kana-annoksesta, tuoreilla marjoilla höystetystä kaurapuurosta tai vaikkapa terveellisestä vihersmoothiesta. Terveellisten nautintojen eteen pitää tehdä työtä eli kasvattaa (etenkin painonhallinnan alussa) itsekuria, opetella uusia makuja ja uudenlaisia ostotottumuksia.

Olkaamme siis armollisia. Meillä jokaisella on mahdollisuus laihtua, elää terveellisemmin ja nauttia ruuasta myös silloin, kun teemme terveellisiä valintoja. Vaikka sitten hiilaripitoisia sellaisia.

X