Teksti:
Pauli Reinikainen

Oma jääkaappini näytti vielä kymmenisen vuotta sitten totaalisesti erilaiselta kuin nykyään. Kamppailin pitkään sen kanssa, etten yksinkertaisesti saanut suustani alas päivässä niin paljon vihanneksia kuin piti. Oli jopa päiviä, jolloin en syönyt vihanneksia lainkaan. Jääkaappini kertoi karua kieltä lähes vihanneksettomasta elämästä.

Jääkaappisi sisältö kertoo sinusta paljon. Vuosien mittaan olen huomannut, että vaikka ihminen väittäisi syövänsä perusterveellisesti, kurkistus jääkaappiin voi paljastaa karun totuuden.

Yksinkertaisimmillaan jääkaapin sisällön suunnittelulla on suora vaikutus omaan terveyteemme. Koska olemme sitä mitä syömme.

Mitä jääkaapista pitäisi siis löytyä? Kun avaat jääkaapin oven, huomio pitäisi kiinnittyä ensimmäisenä kasviksiin. Eli vihreisiin.

Mitä vihreämpiä vihanneksia syöt, sitä parempi. Olen havainnut, että helpoin tapa saada päivittäinen annos vihreää on ostaa pinaattia. Sitä saa valmiiksi pestynä, eli helpoimmillaan homma menee niin, että avaat pinaattipussukan ja kaadat lehdet salaattikulhoon. Perään kurkkua, tomaattia ja haluamiasi muita kasviksia / vihanneksia maun mukaan.

Vihreiden vihannesten jujuna on klorofylli. Jos syöt punaista lihaa, klorofyllistä on hyötyä punaisen lihan mahdollisten haittavaikutusten vähentämisessä. Klorofyllipitoisia vihreitä ovat pinaatin ohella esimerkiksi lehtiselleri ja rucola. Jos syöt salaatinlehtiä, valitse mahdollisimman tummanvihreitä versioita.

Jääkaapin toisena katseenvangitsijana ovat proteiinin lähteet. Omassa jääkaapissani näkyy purkkikaupalla rahkaa, mutta en varsinaisesti puhu rahkan käytön puolesta, koska hyviä vaihtoehtoja on muitakin. Kana, kalkkuna, kala ja kananmunat ovat erinomaisia proteiinipommeja. Punaista lihaa jääkaapistani ei yleensä löydy, koska olen huomannut, että ruuansulatukseni toimii paremmin kun suosin kanaa ja muita kevyempiä vaihtoehtoja. Oleellista on, että et laske ruokailussa pelkästään punaisen lihan varaan. Kaikkea kohtuudella.

Viitaten edelliseen, kananmunat ovat jääkaappini vakiokalustoa. Olen lähes paniikissa, jos huomaan niiden loppuneen.

On hyvä miettiä, mitä jääkaapista ei ole syytä löytyä. Olen luopunut valmiskastikkeista ja rasvaisista elintarvikkeista. Ne kun yleensä sisältävät kaikkea sitä, mitä en halua vatsalaukkuuni. Valmiskastikkeissa on tyypillisesti runsaasti sokeria ja lisäaineita. Olen sen sijaan panostanut kuivamausteisiin. Jääkaapistani ei löydy lainkaan rasvoja eli käytännössä olen jo vuosia sitten luopunut voin ja margariinin käytöstä. Ainoa keittiöstä löytyvä rasva on oliiviöljy, jota ei tule säilyttää jääkaapissa.

Hämmästyneenä totean, että olen jo tässä vaiheessa luetellut lähes kaikki jääkaapistani löytyvät elintarvikkeet. Saatat ihmetellä, missä listalla ovat hedelmät. Suhtautumiseni hedelmiin on kaksijakoinen. Ne ovat hyviä vitamiinien ja osittain myös kuidun lähteitä, mutta samaan aikaan myös melkoisia sokeripommeja. Hedelmäsokeri kun on nimensä mukaisesti sokeria. Hedelmiä ostan siis epäsäännöllisen säännöllisesti, painottuen lähinnä omenoihin. Etenkin nyt kun tarjolla on kotimaisia vaihtoehtoja.

Kun keskität jääkaappisi sisällön oleellisiin asioihin, huomaat pian, että kaappiin ei kerry kaikenlaista epäoleellista, joka ajan mittaan vanhenee ja jää roikkumaan kaapin hyllyille. Samalla säästät selvää rahaa ja pienennät ruokahävikkiä. Ennen kaikkea, voit paremmin koska syöt terveellisemmin.

Suosittelen.

PS. Intagram-käyttäjät, huomio: Lupaan antaa sinulle palautteen jääkaappisi sisällöstä. Ota kuva jääkaappinäkymästä, tägää tilini @kuntopiiskuri niin kerron, mitä mieltä olen näkemästäni!

X