Mitä jos innostutkin liikunnasta? Se voi poikia tuloksia huomaamatta

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kun Innostut liikunnasta, tulokset voivat tulla itsestään. Kuva: Pexels

Teksti:
Pauli Reinikainen

Tunnet varmasti jonkun, jolle liikunnassa tärkeintä on tavoitteen asettaminen? Milloin se on maraton, jollekin 100 kiloa penkistä, jollekin triathlon-kisa.

Tavoitteen asettaminen voi olla hyvä tapa, jos liikuntaharrastuksen aloittaminen on vaikeaa tai haluat saada lisäbuustia tietyn haasteen suorittamiseen.

Liikunta-alan ammattilaiset puhuvat mielellään oikein asetetuista tavoitteista ja niiden merkityksestä. Tavoitteen pitää olla oikein asetettu, koska liian haastava tavoite ei motivoi. Samoin voi käydä, jos tavoite puolestaan on liian helposti saavutettavissa. Jos ”karkin” saaminen onnistuu liian helposti, se ei ole kiinnostavaa.

Kaikki meistä eivät kaipaa tavoitteita. Joitakin tavoite voi jopa ahdistaa. Pitää olla kenties valmis liikkumaan tiettyinä kellonaikoina ja sitoutumaan tapaamisiin valmentajan kanssa.

Kuulun itse niihin, jotka eivät ole koskaan asettaneet selkeitä tavoitteita liikunnan suhteen. Siitä huolimatta olen onnistunut saavuttamaan terveelliset elämäntavat ja liikunnan ilon.

Siksi uskon, että liikunnallisten elämäntapojen omaksuminen onnistuu myös ilman tiukkaa tavoitteiden asettamista.

Aloitin liikuntaharrastuksen alle kymmenvuotiaana, kun äitini vei minut hiihtolenkille. Siitä innostuneena lähdin teini-iässä hiihtelemään kaverini kanssa. Kun innostus jatkui, osallistuin Finlandia-hiihtoon. Hiihtoharrastus pysyi osana elämää aina parikymppiseksi, jolloin innostuin kuntosaliharrastuksesta. Se innostus on säilynyt tähän päivään asti.

Hyvinvointialalla puhutaan liian vähän innostumisen merkityksestä. Innostuminen poikii motivaatiota, joka puolestaan poikii tekoja. Silloin ihminen ei mieti tavoitteita vaan hän tekee asioita, joista nauttii. Itselleni liikunnan nautinto on aina mennyt tavoitteiden ohi. Olisin varmasti asettanut tavoitteita, jos olisin kilpaillut, mutta kuntoliikunnassa olen pärjännyt varsin hyvin ilman.

Tässä vaiheessa, parahin lukijani, on huomautettava, että en ole tavoitteiden asettamista vastaan. Tärkeää on kuitenkin tiedostaa, että niitäkin ilman pärjää. Jos et ole kilpailuhenkinen ihminen, kannustan kilpailemaan lähinnä vain itseäsi vastaan. Pyri etsimään liikuntalaji, josta nautit. Jos se ei heti löydy, älä lannistu. Itse löysin kuntosaliharjoittelun lähes sattumalta, kun aikanaan eksyin kaverini kanssa Hämeenlinnan Lyseon punttisalille. Suhtaudu avoimesti liikunnallisiin mahdollisuuksiin, sillä rakkaus lajiin voi syttyä juuri silloin, kun vähiten sitä odotat.

Viime aikoina olen innostunut uudelleen lenkkeilystä. Aikanaan juoksin aktiivisesti, mutta en koskaan asettanut itselleni tavoitteita. Kehityin, koska tykkäsin juosta. Nyt tämä tykkäyssuhde on palannut, vaikka lenkkitossu ei liiku yhtä kevyesti kuin nuorempana.

Ehkä jossain vaiheessa sytyn uudelleen myös hiihdosta. Lupaan antaa sille mahdollisuuden, jos näin käy.

X