Muista tämä kirjoitus seuraavan kerran kun ostat pakastepitsaa

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuva: Pexels

Teksti:
Pauli Reinikainen

Noin teelusikallinen päivässä. Se on suositeltu suolamäärä vuorokaudessa.

Olemme usein huolissamme sokerin määrästä ruokavaliossamme, mutta meidän tulisi olla sitäkin enemmän huolissamme liiallisesta suolan saannista. On arvioitu, että yhdeksän kymmenestä suomalaisesta saa ruokavaliostaan liikaa suolaa. Kyse ei ole ainoastaan aikuisten ongelmasta, sillä lapset tunnetusti syövät sitä mitä vanhemmatkin.

Monelta saattaa lipsahtaa aamupuuroon puoli teelusikallista. Sen jälkeen pitäisi pärjätä puolikkaalla loppupäivä. Väitän, että se on monelle haastavaa. Etenkin, jos erehtyy syömään valmisruokia tai esimerkiksi pakastepitsoja.

Väitän, että moni pakastepitsan ostaja ei vilkaisekaan tuotteen ravintosisältöä. Kannattaisi, sillä kyseessä on todellinen suolapommi. Minun oli pakko lopettaa pakastepitsojen ostaminen sen jälkeen, kun muutama vuosi sitten aloin järjestelmällisesti tarkkailla elintarvikkeiden suolapitoisuuksia.

Tyypillinen pakastepitsan suolapitoisuus on 1,2–1,5 grammaa sadassa grammassa. Ei kuulosta vielä mahdottomalta, mutta pakastepitsan kokonaispaino on yleensä runsaat 300 grammaa. Näin ollen yksi pitsa-ateria voi tarkoittaa lähes viiden gramman suolamäärää kerralla. Isokokoisimmat pizzat ovat lähes 600-grammaisia. Jos tällaisen lätyn syö yksin, suola-annos nousee lähes yhdeksään grammaan! Se on lähes tuplasti päivittäisen suosituksen verran. Ison pitsan kohdalla riittäisi siis, että syöt reilusti alle puolet pitsan kokonaispainosta, jos haluat pysyä jollain tasolla kohtuullisessa suolamäärässä.

Kyse ei ole pikkujutusta, sillä pakastepitsa on valitettavan yleistä ruokaa monessa perheessä ja sinkkutaloudessa. Harmillisen usein pitsaperjantai on useamman kerran viikossa.

Jos siis mielesi tekee pitsaa, se kannattaa tehdä itse. Silloin pysyt kartalla paremmin suolan määrästä ja saat kaiken lisäksi parempaa pitsaa. Muista, ettei suola ole ainoa tapa maustaa ruokaa. Yrteillä, vihanneksilla ja mausteilla saat ruokiisi tuhtia makua. Hyvä tapa vähentää päivittäisen suolan määrää on lopettaa suolan lisääminen esimerkiksi riisin keitinveteen. Ja kun valitset suolaa, muista valita jodioitu tuote. Jodi on muun muassa kilpirauhasen toiminnan kannalta tärkeä kivennäisaine.

Jottei totuus unohtuisi, listaan seuraavassa joidenkin pakastepitsojen suolapitoisuuksia.

Dr. Oetker Ristorante Salame 320 g, suolaa 1,5 g / 100 g

Grandiosa superiore for meat lovers kiviuunipizza 350 g, suolaa 1,2 g / 100 g

Grandiosa Big One pepperoni pan pizza 590 g, suolaa 1,3 g / 100 g

Grandiosa extra kiviuunipizza kebab 400 g, suolaa 1,2 g / 100 g

Pirkka kiviuunipizza mozzarella 383 g, suolaa 1,5 g / 100 g

Papa Rafkin pizza bolognese salami 400 g, suolaa 1,3 g / 100 g

Pirkka Parhaat kiviuunipizza prosciutto e pesto kinkku-pestopizza 352 g, suolaa 1,4 g / 100 g.

X