Näin elämäni parani korona-aikana: Tunnistatko nämä hyödyt?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Teksti:
Pauli Reinikainen

Olemme eläneet korona-aikaa puolitoista vuotta. Julkisuudessa se on näyttäytynyt etupäässä kärsimyksenä. Sitä se on monessa mielessä ollutkin, mutta korona-arki on tuonut elämäämme yllättävän paljon hyviä asioita, jotka ovat vaikuttaneet hyvinvointiimme ja elämänhallintaamme myönteisesti. Tässä kirjoituksessa keskityn niihin, joten unohtakaamme kärsimys hetkeksi. Ja huomautan, että kyse on omasta top-listastani. Sinun listasi voi olla hyvin eri näköinen, mutta toivon, että listoissamme on myös jotain yhteistä.

  1. Etätyö. Etätyön ansiosta tehokkuuteni on lisääntynyt, työn organisointikyky parantunut, turha säätäminen ja häröily vähentynyt, keskittyminen oleelliseen parantunut. Sanomattakin on selvää, että turha siirtyminen työn perässä paikasta toiseen on vähentynyt digitaalisten työkalujen käytön yleistymisen myötä. Pidän tätä hyvänä asiana etenkin ajanhallinnan kannalta.
  2. Uni. Olen nukkunut enemmän, osin etätyön ansiosta. Yöuneni on pidentynyt keskimääräisestä seitsemästä tunnista kahdeksaan tuntiin. Ennen en nukkunut koskaan yli kahdeksaa tuntia yössä, nyt joinakin päivinä jopa yhdeksän. Tällä on luonnollisesti merkittävä vaikutus tehokkuuteen, jaksamiseen ja stressinhallintaan.
  3. Arkiliikunnan lisääntyminen. Tämä voi kuulostaa epärealistiselta yhtälöltä. Miten arkiliikunta voi lisääntyä, jos olemme enemmän kotona etätöissä? Juuri siksi. Olen ottanut arkeeni kävelypalaverit luonnossa, rauhalliset aamulenkin ennen töiden alkua ja kävelyt keskellä päivää. Tämä on ollut mahdollista parantuneen ajanhallinnan ansiosta. Kun aikaa ei kulu työmatkoihin, sitä voi käyttää hyödyllisemmin esimerkiksi luonnossa liikkumiseen ja muuhun ulkoiluun.
  4. Terveellisempi ruokavalio. Korona-arki on väistämättä vähentänyt ravintoloissa syömistä. Tämä on lisännyt ruuan valmistamista kotona. Se ei välttämättä kaikkien kohdalla ole hyvä asia, mutta omassa arjessani keskittyminen kotiruokaan on näkynyt esimerkiksi vatsan toiminnassa. Ruuissa on pääsääntöisesti vähemmän kovia rasvoja ja suolaa verrattuna ravintolaruokiin. Ruokailun suunnittelu on helpompaa ja ruokailurytmi pysyy tasaisena. Jälleen kerran etu hyvinvoinnille.
  5. Keskittyminen palautumiseen. Kiireisessä arjessa palautuminen kovista fyysisistä harjoituksista jää usein paitsioon. Korona-arki on tuonut tähän helpotusta. Omaa aikaa, lepoaikaa, on ollut tavallista enemmän. Tästä lihakset ja aivot kiittävät. Tämän ansiosta treenitkin kulkevat paremmin.
  6. Henkisen kapasiteetin kehittäminen. Tämä on haastava kohta, sillä kyseessä on ”kaksiteräinen miekka”. Moni meistä kokee yksinäisyyttä ja sosiaalista eristäytymistä korona-arjessa, mutta lisääntyneen yksinolon voi ottaa myös henkisen kehityksen kannalta. Meillä on kerrankin aikaa kuunnella itseämme ja ajatuksiamme ilman ulkopuolista ”hälyä”. Olen huomannut, että suhtaudun asioihin eri tavalla korona-arjessa kuin vanhassa normaalissa. Itsetietoisuus ja itsekuri on parantunut.
  7. Keskittyminen oleellisen voimaharjoittelussa. Olen ratkaissut treenaamiseen liittyvät koronahaasteet hankkimalla kylmään autotalliini levytangon ja kyykkytelineen. Keskittyminen oleelliseen eli tässä tapauksessa perusliikkeisiin on ollut ehdottoman oikea ratkaisu. Tulokseni ovat jopa parantuneet korona-aikana. Tämä osoittaa sen monen tunteman tosiasian, että perusliikkeet toimivat parhaiten.
X