Näin päihität sohvan kirouksen

Sohva voi olla aktiivisenkin kuntoilijan pahin vastustaja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pystytkö vastustamaan sohvan kirousta? Kuva: Pexels

Sohva voi olla aktiivisenkin kuntoilijan pahin vastustaja.
Teksti:
Pauli Reinikainen

Mikä on tavallisen kuntoilijan pahin vastustaja?

Saatat istua parhaillaan sen päällä. Väitän nimittäin, että useimmalle liikuntaharrastuksen aloittamisen kanssa kamppailevalle se pahin vastustaja on olohuoneen sohva. Tai voi se olla nojatuolikin.

Sohvalla on hämmästyttävä puoleensa vetävä vaikutus. Olet ehkä huomannut sen tullessasi töistä: vaikka kuinka olit päättänyt lähteväsi liikkumaan, sohva voi viedä voiton. Ehkä ajattelet, että oikaiset itsesi hetkeksi, mutta silloin peli voi olla jo menetetty. Ehkä annat luvan itsellesi nukahtaa hetkeksi, mutta unet venyvät liian pitkiksi, jolloin olo tuntuu entistä väsyneemmältä. Ja tässä vaiheessa kello saattaa näyttää jo niin paljon, että on helppo antaa periksi ja jättää liikuntatavoite seuraavalle päivälle.

Edellä kuvattu tilanne on täysin ymmärrettävä. Ihminen kaipaa myös lepoa ja palautumista, mutta useimmiten näissä tilanteissa sopivasti mitoitettu liikuntasuoritus olisi oikea vaihtoehto. Vaikka sitä ei juuri kyseisessä tilanteessa työpäivän jälkeen tulisi välttämättä ajatelleeksi.

Kuulun kieltämättä siihen ihmisryhmään, joka tarvitsee paljon liikuntaa, mutta ehkä juuri siksi olen oikea ihminen kertomaan liikunnan myönteisistä vaikutuksista. Olen nimittäin vuosikausia elänyt työelämää, jossa olin varsin väsynyt työpäivien jälkeen. Onneksi olin jo tuossa vaiheessa oppinut, että liikunta ”puhdistaa” mielen työasioista, kirkastaa ajatukset ja virkistää kehoa juuri sopivasti, jotta jaksan loppupäivän askareet ja kaiken lisäksi saan paremmin unta kuin antautumalla sohvan kiroukseen.

Kysehän on pitkälti mentaaliharjoituksesta. Jos harjoitat riittävän kauan mieltä ja opit, että liikunta tarjoaa paremman olon kuin sohva, olet pitkällä. Silloin sohva ei ole enää mahdollisuus, se on tunnustettu uhka.

Sohva voi olla myös palkinto. Mietipä tilannetta, jossa tulet kotiin, vaihdat vaatteet, hörppäät vähän nestettä ja lähdet lenkille. Lenkin ja kenties saunan jälkeen sohva on ansaittu palkinto ja se voi tuntua paljon paremmalta kuin alussa kuvaamassani tilanteessa. Tai kenties jätät koko sohvan väliin ja menet normaalia aikaisemmin nukkumaan.

Itse asiassa väitteeni sohvan vetovoimasta sai vahvistusta tänään, kun naapurini otti asian puheeksi. Työpäivän jälkeen hän oli melkein kaatunut sohvalle, mutta sillä hetkellä oli ymmärtänyt, että pyörälenkin jälkeen sohva voikin olla ansaittu palkinto.

Pinttyneetkin tavat ovat muutettavissa. Se tarvitsee hieman työtä, mutta tässäkin tapauksessa työ tekijänsä palkitsee.

X