Treenit onnistuvat poikkeusolojen aikana vaikkapa autotallissa. Levytanko riittää.

Teksti:
Pauli Reinikainen

Meitä koetellaan.

Elämme historiallista ajanjaksoa, jossa osa Suomesta on eristetty. Samalla meidät on lähes eristetty koteihimme.

Parisuhde joutuu koetukselle, kun olemme kotona lähes 24 tuntia vuorokaudessa. Harrastuksista osa on täytynyt lopettaa. Kaupassa käyminenkin saattaa tuntua henkiseltä haasteelta. Kavereita ei näe entiseen tapaan. Iltamenot on peruttu.

Pelkoa ja ahdistusta. Mutta myös toivoa.

Nyt jos koskaan pitää ottaa käyttöön rutiinit. Ne pelastavat arkemme. Niiden ansiosta selviydymme tästä kriisistä voittajina.

Itse olen päättänyt olla paremmassa fyysisessä kunnossa koronan jälkeen kuin sitä ennen. Se vaatii päätöksiä ja tekoja. Itsekuria.

Olen hankkinut kylmään autotalliini kyykkytelineen, levytangon, 200 kiloa levypainoja sekä kaksi kahvakuulaa. Teen tallissa treenin 1-2 krt päivässä kuutena päivänä viikossa. Olen jälleen kerran todistanut itselleni, miten pitkälle yhdellä tangolla ja riittävällä määrällä rautaa pääsee.

Lisäksi olen lisännyt ulkoilun määrää. Siinä missä tavallisesti ulkoilen ehkä kerran viikossa (treenit yleensä kuntosalilla), nyt kävelen tai hölkkäilen jopa kolmesti viikossa.

Aamun aloitan Facebook Livessä, missä tarjoan katsojille aamutreenin. Vaikka kyse on osittain kaupallisesta palvelusta, kyse on myös omasta rutiinistani: Päivä alkaa aina samalla tavalla ja saan heti aamusta pienen hien pintaan. Samalla saan ehkä jonkun toisenkin aloittamaan päivänsä hyvällä energialla.

En ole koskaan aikaisemmin treenannut kotona. Se on tuntunut kaukaiselta ja jopa hankalalta. Ei tunnu enää.

Myös muut rutiinit ovat tärkeitä. Tässä oleellisimmat:

  1. Syö säännöllisesti. Oma ruokavalioni on huomaamatta tiukentunut, koska en enää käy lounasravintoloissa. Kun ruuat tekee itse, on suuri vaara, että niistä tulee terveellisempiä (vähemmän suolaa ja sokeria).
  2. Juo paljon. Kotona juominen on helpompi jaksottaa, koska olet lähes koko ajan vesihanan vieressä.
  3. Pidä säännöllinen siivouspäivä. Nyt kun vietämme enemmän aikaa kotona, on hyvä huolehtia siisteydestä ja sitä kautta asuminmukavuudesta.
  4. Älä seuraa uutisia jatkuvasti. Tee itsellesi kalenteri, johon merkitset, koska saat selata uutisia älypuhelimesta. Jatkuva koronauutisten seuraaminen voi lisätä ahdistuneisuutta.
  5. Pidä yhteyttä kavereihin puhelimitse tai pikaviesteillä. Älä unohda, että muut ovat samassa tilanteessa kuin sinä.
  6. Pidä unirytmi. Mene aikaisin nukkumaan ja herää aikaisin. Jos sinulla on ajatustyötä vaativa ammatti, aikaiset aamut ovat hyvää aikaa keskittyä, kun muut perheenjäsenet vielä nukkuvat.

Voimia.

X