Terveyden tilinpäätös auttaa pysymään tavoitteessasi. Kuva: Pexels

Teksti:
Pauli Reinikainen

Näin uudenvuoden juhlallisuuksien lähestyessä meillä ihmisillä on tapana pohtia, miten vuosi on mennyt esimerkiksi työelämässä ja millaisia toiveita meillä on tulevalle vuodelle.

Moni asettaa tavoitteita omalle hyvinvoinnilleen. Tavoite voi olla esimerkiksi painon pudottaminen, pitkään mielessä olleen harrastuksen aloittaminen tai penkkipunnerrustuloksen parantaminen.

Tavoitteiden kannalta yhtä tärkeää niiden asettamisen kannalta on myös pohtia, saavutimmeko tavoitteemme. Miksi emme siis tekisi terveyden tilinpäätöstä, samaan tapaan kuin on totuttu talouselämässä?

Yrityksen tilinpäätöksessä kerrotaan yrityksen tulos, joka koostuu muun muassa tuloista ja menoista. Tilikausi on yleensä 12 kuukautta. Tilinpäätös pitää sisällään myös rahoituslaskelman, josta selviävät yrityksen käyttöön tulleet rahat ja niiden käyttökohteet. Toimintakertomuksessa kerrotaan yhtiön toiminnasta kyseisen tilikauden ajalta.

Terveyden tilinpäätös voi näyttää seuraavalta. Listaa ensin hyvinvoinnin ”tulot” eli oma arviosi siitä, miten olet edistynyt vuoden aikana.

Tulot: Pääsin tavoitteeseeni, kolmeen lenkkikertaan viikossa. Samalla lisäsin viikkoon yhden kuntosalitreenin. Lokakuussa onnistuin tavoitteessani ja painoni laski alle 70 kiloon. Olen onnistunut pitämään karkkipäivän vain kerran viikossa!

Entä menot? Terveyden tilinpäätöksessä ne voi listata seuraavaan tapaan.

Menot: Asetin tavoitteeksi aamupalan syömisen joka aamu, mutta tämä ei toteutunut. En myöskään päässyt eroon tupakasta. Tämä vaatii lisätoimia!

Terveyden tilinpäätöksen rahoituslaskelma voi näyttää esimerkiksi tältä.

Sijoitin omaan hyvinvointiin ostamalla 350 euron hintaisen kuntosalin vuosikortin. Kesällä hankin uudet juoksukengät. Työnantajalta saamani liikuntaedut sijoitin personal traineriin.

Entä toimintakertomus? Tässä kohtaa voit kertoa vapaasti kuluneen vuoden hyvinvointiprojektista tai terveyteen liittyvistä huomioista. Samalla voit listata tavoitteitasi seuraavalle vuodelle.

Aloitin tammikuussa kuntosaliharrastuksen pienen epäröinnin jälkeen. Kannustava ystäväni sai minut lopulta salilla ja olen nyt päässyt hieman sisään kuntosaliharjoittelun maailmaan. En ole vielä omaksunut vapailla painoilla tehtäviä liikkeitä, mutta tämän aion ottaa haltuun tulevana vuonna. Tavoitteeni on oppia jalkakyykkytekniikka ja parantaa keskivartalon voimaa.

Miltä kuulostaa? Mitä sinun terveyden tilinpäätöksesi pitää sisällään? Voit myös laajentaa tilipäätöstä lisäämällä siihen budjetin tulevalle vuodelle. Vaikkapa seuraavasti:

Vuonna 2023 budjetoin noin 150 euroa uusiin painonnostokenkiin ja 70 euroa uusiin trikoisiin. Lisäksi varaan noin 350 euroa kuntosalin vuosikorttiin. Tupakasta luopuminen vapauttaa noin 150 euroa kuukaudessa. Tämän rahan aion käyttää juoksuvalmennnukseen. Loput varaan yllättäviin menoihin kuten vaatehankintoihin. Tupakan lopettamisesta jää vuoden aikana rahaa yhteen etelänmatkaan, jonka toteutan vuoden 2023 syksyllä.

Hyvää uutta vuotta kaikille Kunnon juttuja -blogin lukijoille!

X