Asioiden toistaminen riittävän pitkään tekee niistä tapoja. Näin voimme onnistua hyvinvointiprojektissa. Kuva: Pexels

(Päivitetty: )
Teksti:
Pauli Reinikainen

Vielä viitisen vuotta sitten yritin kaikin keinoin lisätä kasvisten ja vihannesten syömistä. Se onnistui, kun päätin, että en syö lämmintä ateriaa ilman salaattia. Nykyisin en todellakaan osaa nauttia ruokaa ilman kasviksia.

Kaverini kertoi äskettäin salilla, että kun hänen tekee mieli kebabia tai muuta ”roskaruokaa”, hän päätyy kuitenkin syömään jotain terveellisempää. Minulle käy näin usein kaupassa, kun tekisi mieli jotain makeaa. Seison karkkihyllyn edessä, mutta lopulta lähden kaupasta ilman makeisia ja pääsyn kotiin sekoittamaan marjasmoothien.

Esimerkit kertovat siitä, että kun teemme asioita tarpeeksi kauan, niistä tulee tapoja. Hyvässä ja pahassa.

Jos opettelet juomaan jokaisen saunomiskerran jälkeen oluen, siitä tulee taatusti tapa. Jos syöt aina kahvin kanssa jotain makeaa, siitä tulee tapa, josta voi olla vaikea päästä eroon.

Tupakointikin on monelle tapa.

Samalla lailla myös terveellisistä valinnoista voi tulla tapoja, kunhan samaa asiaa toistaa riittävän kauan. Voi olla, että joudut aluksi ”pakottamaan” itseäsi esimerkiksi syömään kasviksia, nauttimaan kahvin kanssa ruisleivän oliiviöljyllä mieluummin kuin suklaakeksin tai juomaan kylmän kolajuoman saunomisen päätteeksi.

Tietyn ajan jälkeen uusi tapa sivuuttaa vanhan eikä sinun enää tee mieli kahvin kanssa suklaakeksiä tai saunan jälkeen olutta.

Olemme monessa mielessä tapojemme orjia, ja hyvä niin. Tavat ovat vahvuus ja heikkous, mutta mikä parasta, voimme todellakin kääntää ne voitoksemme. Moni hyvinvointiprojekti on onnistunut, kun hyviä tapoja on toistettu riittävän pitkään.

Nykyisin en voisi kuvitellakaan nauttivani aamuisin muuta kuin kaurapuuroa. Sipsit ja valtaosa makeisista ovat korvautuneet terveellisimmillä valinnoilla kuten erilaisilla smoothieilla, laadukkailla leivillä ja esimerkiksi itse tehdyillä banaanipannukakuilla.

Sanotaan, että mistä tahansa ruoka-aineesta voi oppia pitämään, kunhan syö sitä viisi kertaa. En ehkä usko, että viisi kertaa riittää kaikkien inhokkien kohdalla, mutta kymmenen kertaa saattaa riittää. Sama toimii epäterveellisten elämäntottumusten kohdalla. Toistot ratkaisevat!

X