Oletko aina kyykännyt väärin? Älä usko tähän väitteeseen

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Syväkyykky ei ole niin vaarallista kuin usein kuulee väitettävän. Kuva: Pexels

Teksti:
Pauli Reinikainen

Kuulen usein sanottavan, että syväkyykyt tuhoavat polvet.

Lukuisat tutkimukset todistavat, että syväkyykyt päinvastoin ehkäisevät polvinivelen vammoja, eivät vie sinua leikkauspöydälle.

Jos polvesi ovat perusterveet eikä niissä esiinny kipua kyykätessä, syvät kyykyt ovat jopa suositeltavia.

Tutkimustiedon perusteella erityisen riskialtis polvinivelelle on niin sanottu puolikyykky, jonka aikana paine polviniveleen on merkittävästi suurempi kuin syväkyykkyasennossa, jossa takareisi on lähellä pohjelihasta tai koskettaa sitä. Puolikyykyt aiheuttivat allekirjoittaneella vuosikausia polven kiputiloja, jotka poistuivat kun opettelin kyykkäämisen uudelleen ja aloin kyykätä syvemmältä, toki myös selvästi aikaisempaa pienemmällä vastuksella. Kivut katosivat, eivätkä ole sen jälkeen palanneet.

On huomioitava, että niin sanottu 90 asteen kyykky on suurimmalla osalle kuntoilijoista täysin riittävä. Tätä alemmas ei kannata mennä varsinkaan, jos syväkyykkyasento aiheuttaa lantiorenkaan ”kippaamisen” kyykkyasennon alaosassa. Tällöin alaselkä saattaa pyöristyä ja aiheuttaa painetta lannerangassa. Jos sen sijaan pääset ala-asentoon ilman selän pyöristymistä, olet varsin turvallisilla vesillä.

Syväkyykky on usein turvallisempi kyykkytekniikka myös siinä mielessä, että syvälle kyykättäessä tankoon ei tule pakanneeksi liikaa painoa. Puolikyykkyä näkee valitettavan usein tehtävän aivan liian suurilla painoilla, jolloin polvet ovat kovilla.

Jalkakyykky on yksi tehokkaimpia liikkeitä reisien voiman lisäämiseen ja reisien koon kasvattamiseen. On oleellista, että liike tehdään oikein ja kohtuullisella, mutta riittävän suurella vastuksella.

Näin kyykkäät oikein:

  1.  Jos kyykkäät tanko hartioilla, varmista, että tanko ei lepää niskan päällä vaan takaolkapäiden päällä. Tangon paikka on kuitenkin yksilöllinen. Osa kyykkääjistä pystyy pitämään tankoa huomattavan alhaalla.
  2. Jalat ovat noin hartioiden leveydellä. Käännä varpaat aavistuksen sivulle.
  3. Kun tanko on hartioiden päällä, tarkista ryhti. Lavat yhteen, rinta ulos, keskivartalo tiukaksi. Purista tankoa jämäkästi.
  4. Vedä keuhkot täyteen happea ja lähde viemään lantiota taakse. Kuvittele, että istut näkymättömälle tuolille. Pidä pakarat ja keskivartalo tiukkoina.
  5. Laskeudu hitaasti alas, älä koskaan kiihdytä laskeutumista. Muista, että polvesi liikkuvat hieman sivulle käännettyjen varpaiden suuntaan. Polvet eivät koskaan saa liikkua toisiaan kohti vaan toisistaan poispäin.
  6. Monesti on parasta kyykätä ilman kenkiä, etenkin jos kyykkäät lenkkikengillä, joiden pohja antaa periksi. Pidä painoa hieman enemmän jalkapohjan ulko- kuin sisäsyrjällä.
  7. Laskeudu hallitusti vähintään 90 asteen polvikulmaan. Jos et pääse näin alas, harjoittele kyykkyasennon pitämistä tiukkana, lantion vientiä taakse ja laskeudu itsellesi sopivaan syvyyteen.
  8. Pyri olemaan kaatumatta ylävartalolla eteen. Pidä katse edessä ja pyri viimeiseen asti pitämään ryhti niin pystyssä kuin mahdollista. Paina ryhtiä tankoa vasten.
  9. Kun lähdet ala-asennosta ylös, kiihdytä hieman liikkeen tempoa. Ylös mennessä puhalla happi ulos liikkeen lopussa.
  10. Pidä toistomäärät 6-10 välillä.
X