Oletko koukussa lisäravinteisiin? Näin pääsin eroon turhasta tavasta

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuva: Pexels

Teksti:
Pauli Reinikainen

Lisäravinteiden markkinat ovat valtaisat. Meille markkinoidaan palautusjuomia, lisäproteiinia ja vitamiineja. Aktiiviselle kuntoilijalle kerrotaan, ettei kuntosalitreenistä tule mitään ilman treenibuustereita, intrajuomia ja palautusjuomia. Ei ihme, että moni myös uskoo tämän.

Etenkin salitreenaajien keskuudessa lisäravinteista puhutaan paljon. Kuukaudessa lisäravinteisiin saattaa upota kymmeniä, jopa sata euroa, sillä tuotteet eivät ole halpoja. Yksi purkillinen 40 euron hintaista intrajuomaa saattaa kestää vain pari viikkoa. Intrajuomalla tarkoitetaan treenin aikana käytettävää, pääsääntöisesti aminohappoja sisältävää juomajauhetta. Kun siihen päälle lisätään 20-30 euron hintainen palautusjuomajauhe, vähintään saman hintainen treenibuusteri ja vitamiinivalmisteet, sata euroa kuluu kuukaudessa helposti. Annostukset on saatettu laatia niin, että useimmiten peruskäyttäjälle riittäisi pienempikin määrä. Valmistajalle on kuitenkin eduksi, että tuotteet kuluvan nopsaan ja asiakas ostaa pian lisää.

Olen kuulunut vuosikausia aktiivisiin lisäravinteiden käyttäjiin. Erilaista purkkia ja purnukkaa on ollut joskus keittiön kaapit väärällään. Välillä keskityin lisäravinteiden valintaan enemmän kuin treenien suunnitteluun.

Onneksi olen tullut viime aikoina järkiini. Tyytyväisin olen siitä, että olen vihdoin päässyt eroon myös palautusjuomajauheesta, jota olen ostanut vuosikaudet. Siitä on tullut vuosien saatossa tapa, asia, jota ilman ei voi treenata. Tai voi, mutta jotain tuntui puuttuvan.

Myönnän, että palautusjuomalla on joissakin tapauksissa käyttötarkoituksensa. Kuten silloin, jos treenin jälkeen ei pääse vähään aikaan syömään oikeaa ruokaa.

Etenkin korona-aikana olen harjoitellut paljon lähellä kotia ja olen päässyt pian treenin jälkeen sekoittamaan oman, luonnollisemman vaihtoehdon teolliselle palautusjuomajauheelle. Näin ollen valmis palautusjuoma on tuntunut selvästi huonommalta valinnalta.

Välillä olen tehnyt ruuan heti treenin jälkeen, jolloin en tarvitse palkkaria ollenkaan. Jos tiedän, että ruuanlaitto kestää pidempään, sekoitan palautusjuoman maitorahkasta, kaurahiutaleista, banaanista ja marjoista. Kaurahiutaleet ja banaani tuovat juomaan laadukasta ja pitkäkestoista energiaa. Juoma on myös selvästi täyttävämpi kuin valmis palautusjuomajauhe, vaikka ruokailua ei juomalla olekaan tarkoitus korvata. Kaiken lisäksi juoma maistuu hyvältä ja luonnolliselta. Olen vuosien saatossa törmännyt moneen  varsin pahan makuiseen palautusjuomavalmisteeseen.

Kannustan pohtimaan vaihtoehtoja lisäravinteille. Lompakkokin kiittää. Ennen kaikkea lisäät ruokavalioosi luonnollisia, puhtaampia raaka-aineita.

Ja mitä tulee treenibuusteriin, itselläni kyseiseen tarkoitukseen toimii kahvikuppi ennen treeniä. Kaiken kaikkiaan olen treenibuustereita vastaan. Jos et saa itsestäsi parasta irti ilman buusteria, kannattaa koko treenaaminen miettiä uudelleen.

X