Peilikuvaa kannattaa katsoa ennemmin kuin vaa'an lukemaa.

(Päivitetty: )
Teksti:
Pauli Reinikainen

Olen lukuisia kertoja sanonut ihmisille, että tuijottakaa mieluummin peilikuvaanne kuin vaakaa, sillä peilikuva voi kertoa paljon enemmän hyvinvoinnista.

Peilikuvan tuijottaminen tai treenaaminen peilikuvan eteen ei ole itsekästä. Se on vain yksi hyvä syy liikkua, monen muun syyn joukossa.

Mitä vanhemmaksi tulemme, sitä vähäisemmäksi peilikuvan merkitys yleensä käy. Niin ei tarvitsisi olla, sillä peilikuva voi kertoa paljon paitsi terveydestämme, myös itsetunnostamme.

Mitä oma peilikuvasi kertoo? Oletko siihen tyytyväinen?

Ei ole väärin olla tyytymätön omaan peilikuvaansa. Emmehän ole välttämättä tyytyväisiä moneen muuhunkaan asiaan elämässämme. Hieno uutinen on, että omalle peilikuvalleen voi tehdä paljonkin.

Eikö olisi hienoa nähdä muutokset peilikuvassa haluamaasi suuntaan? Selfiet ovat hyvä tapa tarkkailla kehitystä, kunhan kehitykselle antaa aikaa. Jo kuukauden aikana voit nähdä tuloksia esimerkiksi vyötärön tai poskien kaventumisena. Vaaka ei sitä tulosta välttämättä näytä, ei ainakaan yhtä havainnollisesti.

Joskus tuntuu, että meitä suomalaisia on opetettu nolostelemaan peilin edessä. Niin ei tarvitsisi olla. Peilikuva voi antaa henkistä buustia vaikkapa silloin, kun olet ostanut uusia vaatteita tai kun olet käynyt parturissa / kampaajalla. Joskus treenin jälkeen peilikuva voi näytää erityisen hyvältä, koska sieltä katsoo takaisin kaikkensa antanut ihminen.

Peilikuvan katsomisen varominen voi tehdä meistä sisäänpäinkääntyneitä itseämme kohtaan. On tärkeää hyväksyä itsensä myös silloin, kun peilikuva ei näytä parastaan. Kaikki tiedämme sen tunteen, kun aamulla huonosti nukutun yön jälkeen ei tekisi mieli katsoa peiliin. Entä jos tuijottaisimme joka aamu hetken peilikuvaamme, ehkä oppisimme hyväksymään itsemme sellaisina kuin olemme? Peili ei ole vihollinen, se on ystävä.

Vierastan somessa selfie-kulttuuria, joka ei perustu luonnollisuuteen. Luonnollinen ihminen on mielestäni kauneimmillaan. Olisi hienoa, jos oppisimme arvostamaan luonnollista minäämme ja nauttimaan myös toisista sellaisina kuin he ovat, ilman tarvetta aiheuttaa ulkonäköpaineita. Aina löytyy niitä, joilla on parempi vartalo, kauniimmat kasvot tai litteämpi vatsa.

Kehopositiivisuus on hyvä asia, mutta meillä on täysi oikeus myös vaatia muutosta peilikuvaamme. Myönnän, että olen itse kriittinen sen suhteen, miltä näytän. On kuitenkin tärkeää hyväksyä myös tosiasiat. Meistä ei läheskään aina tule ulkoisesti sellaisia, millaiseksi haluaisimme tulla.

Toivottavasti sinulla on kotona kokovartalopeili. Katso siitä itseäsi tänään, kaikessa rauhassa. Sopivan armollisesti.

X