Ongelmia joulukilojen karistamisessa? Tämä ”tylsä” vinkki toimii

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sykemittari on hyödyllinen, mutta pärjäät ilmankin. Kuva: Pexels

(Päivitetty: )
Teksti:
Pauli Reinikainen

Tammikuu on laihduttamisen kulta-aikaa. Hyvinvointipalvelut, etävalmennukset ja salijäsenyydet tekevät kauppansa.

Jos vyö kiristää enemmän kuin ennen joulua, saattaa olla aiheellista miettiä, miten voisi lisätä päivittäistä liikuntaa helposti, ilman turhaa stressiä. Painonhallinnassa jos koska kannattaa välttää stressiä, koska stressitasojen nousu kerää helposti lisää rasvaa keskivartaloon.

Vaikka hyvinvointimarkkinoille tupsahtelee lähes vuosittain jotain uutta ja mukatehokasta, vanhat konstit painonpudotuksessa tulevat pätemään nyt ja kymmenien vuosien päästä.

Yksi kiistatta parhaista tavoista pudottaa painoa liikunnan avulla on lähteä kävelylenkille.

Tylsää, eikö? Aina ei kannata mennä muotivirtausten mukana. Mikä parasta, säästät selvää rahaa kun sinun ei tarvitse ostaa 100 euron etävalmennusta tai panostaa hienoihin treenivaatteisiin.

Talvikävely ulkona ei vaadi edes kovin kummoisia kenkiä, sillä pakkaslumi parantaa kitkaa eikä liukastuminen ole yhtä suuri riski kuin nollakeleillä.

Välttämättä et tarvitse edes kävelylenkkiä, jos kotona riittää puuhaa. Kuten kollegani, personal trainer Antti Rossi blogissaan muistuttaa, ihmisen keho kuluttaa energiaa jatkuvasti. Iso mies saattaa kuluttaa levossa lähes 3000 kilokaloria, tekemättä mitään. Liikunnalla tehostetaan energian kulutusta. Näin ollen saatat saavuttaa tuloksia myös siivoamalla. Imurointi, lattioiden luuttuaminen, pyykinpesu ja yleiset kotiaskareet ovat erinomaista hyötyliikuntaa, kunhan muistat jättää sokeriset välipalat ja turhat snacksit väliin.

En ole itse koskaan nauttinut erityisen paljon kävelylenkeistä. Olen kuitenkin oppinut tekemään niistä riittävän tehokkaita esimerkiksi kävelysauvoilla. Jos kaipaat hieman lisäbuustia perinteiseen kävelylenkkiin, nappaa sauvat mukaan ja käytä niitä aktiivisesti kävelyn aikana. Oikeaoppinen sauvojen käyttö vauhdittaa kävelyä ja tuo käsivarret mukaan. Keskity työntämään ojentajilla itseäsi eteenpäin, samalla pitäen askelrytmin ripeänä.

Muista kuitenkin, että kävelylenkillä ei saa hengästyä liikaa, koska matalasykkeinen liikunta on erityisen tehokasta rasvanpolton kannalta. Sykemittari ei välttämättä ole tarpeen, jos noudatat vanhaa tuttua PPP-sääntöä (Pitää Pystyä Puhumaan). Pysy siis niin matalilla sykkeillä, että pystyt juttelemaan lenkkikaverin kanssa. Jos liikut yksin, tarkkaile vauhtiasi ja jos alat selvästi hengästyä, hiljennä vauhtia. Voit laskea oikean maksimisykealueen helposti seuraavalla kaavalla:

220 – ikäsi x 0,60

Muista siis maltti. Kokemukseni mukaan merkittävä osa kuntoilijoista lenkkeilee liian korkeilla sykkeillä, jolloin ei saavuteta parasta mahdollista hyötyä rasvanpolttoon EIKÄ aerobisen kestävyyskunnan eli sen kuuluisan peruskestävyyden parantamiseen.

Kävely on parhaimmillaan myös hyvää stressinhallintaa. Raitis ilma, hetki ”omaa” aikaa tai yhdistetty keskusteluhetki kaverin kanssa vie ajatukset pois töistä ja mieli kirkastuu.

Reippaillaan siis fiksusti!

X