Pääsetkö kyykkyyn oikeaoppisesti? Tee tämä testi niin tiedät

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Testaa, pääsetkö oikeaoppisesti kyykkyyn!

(Päivitetty: )
Teksti:
Pauli Reinikainen

Kyykky on ollut marraskuun puheenaihe. Kirjoitin itsekin aikaisemmin YLEn uutisesta, jonka mukaan nuorison lihaskunto on heikentymään päin. Se näkyy muun muassa kyykkäämisen vaikeutena.

Kyykkyliike on yksi tehokkaimmista koko vartaloa vahvistavista lihaskuntoharjoituksista. Siksi sen tekniikkaa kannattaa opetella. Kyykystä saa täyden hyödyn irti vasta, kun sen aikana osaa aktivoida oikeat lihasryhmät eli pääasiasssa pakaran ja takareiden isot lihakset. Liikkeen suorittamisessa myös keskivartalon hallinnalla on tärkeä merkitys.

Käytän asiakkailleni testimetodia, joka paljastaa nopeasti kyykkäämisen tekniset ja voimantuottoon liittyvät ongelmat.

Testin tarkoituksena on opettaa, miten päästään oikeaoppiseen kyykkyasentoon ja mitkä lihasryhmät ovat konkreettisessa roolissa kyykkyliikkeen suorittamisessa.

Testiä varten tarvitset vain seinän ja riittävästi tilaa sivuilta. Varmista siis, että lähellä ei ole esimerkiksi maljakoita, jos satut horjahtamaan sivulle testin aikana.

Tee näin:

  1. Asetu lähelle seinää siten, että varpaiden ja kynnyslistan välillä on noin 20 senttimetriä.
  2. Aseta kätesi ”puuskaan” rinnalle.
  3. Jännitä keskivartalo mahdollisimman tiukaksi.
  4. Pidä hyvä ryhti.
  5. Käännä varpaita aavistuksen sivuille pitäen jalka-asennon noin hartioiden levyisenä.
  6. Laskeudu hitaasti kyykkyyn, tavoitteena päästä 90 asteen reisi-säärikulmaan. Muista liikuttaa polvia varpaiden suuntaan.
  7. Jos pääset helposti kyykkyyn ilman, että kasvosi, kätesi tai polvesi koskettavat seinää, voit siirtää varpaasi lähemmäs seinää ja yrittää uudelleen.
  8. Katso, miten läheltä seinää vielä pääset kyykkyyn.

Testi opettaa konkreettisesti, että kyykkytekniikka edellyttää painon siirtämistä voimakkaasti kantapäille ja lantion viemistä taakse. Jos yrität kyykätä etupainoisesti siten, että polvesi liikkuvat eteen, teet liikkeen väärin etkä suoriudu testistä. Kuvittele sen sijaan, että takanasi on tuoli, jota tavoittelet pakaroilla. Silloin lähdet viemään oikeaoppisesti lantiota taakse ja siirrät automaattisesti painoa kantapäille.

Onnea testiin!

X