Pidätkö porrastreeneistä, mutta et uskalla hypätä? Katso oikea tekniikka

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Katso video oikeasta porrashyppytekniikasta!

Teksti:
Pauli Reinikainen

Porrasharjoittelu kehittää paitsi hapenottokykyä, myös räjähtävyyttä, nopeutta sekä reisien ja pakaroiden voimaa silloin, jos yhdistät portaiden nousemiseen myös juoksua ja hyppyjä.

Jos teet kuntosalilla etupäässä hitaita ja rauhallisia toistoja, porrastreeni on erinomaista vastapainoa. Olen aikaisemmin kirjoittanut nopeusharjoittelun merkityksestä etenkin keski-ikää lähestyvien kannalta.

Hyppääminen portaissa on monelle vierasta ja jopa pelottavaa, aivan ymmärrettävistä syistä. Pelkäämme kompastumista, emmekä välttämättä ole varmoja siitä, kuinka korkealle tai pitkälle jaksamme hypätä.

Oman kokemukseni mukaan moni pystyy hyppäämään seuraavalle portaalle, jos vain uskallus riittää. Moni kamppailee myös väärän hyppytekniikan kanssa. Oikealla tekniikalla hyppyyn saa selvästi enemmän lennokkuutta.

Seuraavassa esittelen muutaman tavan harjoittaa hyppyjä kuntoportaissa. Lisäksi esittelen oikean hyppytekniikan.

Hyppyharjoitus 1

Tässä harjoituksessa keskitytään hyppäämään maksimimäärä portaita siten, että hypyt aloitetaan yhdestä porrasvälistä ja lisätään yksi kerrallaan portaita lisää, kunnes oma maksimimäärä saavutetaan.

Itselläni maksimimäärä hypyissä on viisi porrasta. Jos oma maksimisi on kaksi, hyppää ensin yksi porrasväli, pidä keskittymistauko ja hyppää sitten kaksi porrasväliä. Toista tätä viisi kertaa.

Hyppyharjoitus 2

Tässä harjoituksessa hypätään vähintään kaksi porrasväliä ja palataan välittömästi edelliselle portaalle. Tarkoituksena on kehittää ketteryyttä ja tasapainoa.

Jos oma maksimisi on yksi porrasväli, voit hypätä yhden välin ja palata lähtöportaalle.

Toista 10 kertaa.

Hyppyharjoitus 3

Onko sinulla vaikeuksia hyppytekniikan kanssa? Alla olevalla videolla esittelen oikean tekniikan.

  1. Vie kädet korvien viereen ja työnnä lantio eteen.
  2. Vie kädet lantion taakse, laskeudu kyykkyasentoon ja siirrä kevyesti painoa eteen.
  3. Tuo kädet nopeasti ylös pään yläpuolelle ja ponnista ylös ja eteen.
X