Teksti:
Pauli Reinikainen

Hyvät lukijat, rakkauteni punaiseen lihaan on kokenut kolauksen.

Puoliraaka, tirisevän rasvainen ja laatulihasta valmistettu pihvi kuorrutettuna vain suolalla ja pippurilla oli pitkään parasta, mitä suuhuni saatoin laittaa.

Sitten tapahtui jotain odottamatonta. Aloin perehtyä punaisesta lihasta tehtyihin tutkimuksiin ja etenkin niihin, jotka toitottivat yksi toisensa jälkeen punaisen lihan vaaroista terveydelle.

Hiljalleen punaisen lihan käyttö alkoi vähentyä. Nykyisin syön jauhelihaa korkeintaan muutaman kerran kuukaudessa. Hyvää pihviä en osaa vieläkään vastustaa, mutta en paista sellaista itse.

Ahdistukaseni paheni, kun äskettäin haastattelin Suomen johtavaa suolistosyöpien erikoislääkäriä. Hänen mukaansa suolistosyöpien lisääntymisen merkittävin syy on punaisen lihan lisääntynyt käyttö. Kyseisen asiantuntijan mukaan yli 70 prosenttia suolistosyövistä on kytköksissä elämäntapoihin. Lopuissa on kyse perintötekijöistä ja tulehduksellisista sairauksista.

Jos näin todella on, punaisen lihan ongelma terveyden kannalta ei ole todellakaan vähäinen, sillä Suomessa kuolee suolistosyöpiin vuosittain noin 1350 ihmistä.

Mutta mitä ihmettä? Viikko sitten silmiini osui laaja tutkimus, joka kumoaa ainakin osittain asiantuntijalääkärin väitteet ja oman ahdistukseni punaisen lihan terveysvaaroista. Annals of Internal Medicine -tiedejulkaisussa julkaistu tutkimusraportti kertoo, että punaisen lihan syöntiä ei ole mitään syytä välttää tällaisten pelkojen takia. Ja nyt en siis ota kantaa ilmastovaikutuksiin!

Tutkimus herätti toki välitöntä kimmastusta tutkijapiireissä. Arvostetut ravitsemustieteilijät nousivat lähes barrikadeille ja syyttivät tutkijoita vastuuttomuudesta.

Suomalainen kansanterveysguru Mikael Fogelholm vakuutti Iltalehdessä, ettei lihansyöntisuosituksia ole syytä muuttaa. Punaisen ja prosessoidun (kypsän) lihan käyttösuositus on enintään puoli kiloa viikossa.

Uusi tutkimus ei kuulosta silti aivan huuhaalta. Tulokset perustuvat kolme vuotta kestäneeseen tutkimushankkeeseen, johon osallistui 14 tutkijaa seitsemässä eri maassa. Ulkopuolista rahoitusta ei ole saatu.

On todennäköisesti totta, että punaisen lihan haitallisuudesta on todennäköisesti edelleen enemmän näyttöä kuin sen terveellisyydestä. Kokonaan toinen asia on, miten punainen liha ylipäätään soveltuu ihmisen ruuansulatuselimistölle. Olen itsekin huomannut, että pihvin jälkeen olo ei ole välttämättä yhtä hyvä kuin kevyemmän kana-aterian jälkeen.

On syytä pitää myös mielessä, että Maailman terveysjärjestö WHO luokitteli punaisen lihan syöpää aiheuttavaksi vuonna 2015. Taustalla on etenkin lihan (tutkittu) merkitys paksusuolen syövän kehittymiseen.

Vaikka rakastan lihaa, en voi välttää ajatusta siitä, että se ei tee hyvää terveydelleni. Se vaatisi rutkasti lisää päinvastaista tutkimusdataa.

X