Shell toi kahvakuulat huoltoasemille, ja se saattaa olla vuoden liikuntateko

Shellin uusi palvelu pitäisi kopioida myös muille liikenneasemille.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Shell tarjoaa ammattikuskeille mahdollisuuden liikunnalliseen taukoon. Kuvituskuva. Kuva: Pexels

Shellin uusi palvelu pitäisi kopioida myös muille liikenneasemille.
Teksti:
Pauli Reinikainen

En yleensä kuuntele kaupallisia radiokanavia, mutta sen kerran kun kuuntelin, yllätyin myönteisesti. Kuulin nimittäin sattumalta mainoksen, joka herätti mielenkiintoni kertaheitolla.

Mainoksessa kerrottiin Shell-ketjun uudistuksesta, joka tuo niin sanotut ”ajokuntosalit” osalle asemista. Käytännössä se tarkoittaa liikuntavälineiden kuten kahvakuulien tarjoamista ammattikuljettajien käyttöön. Tällä hetkellä palvelu on tarjolla kahdellatoista liikenneasemalla. Tarjolla on kahvakuulien lisäksi vastuskuminauhoja, jumppakeppejä ja pieniä käsipainoja. Verkkosivuillaan Shell tarjoaa treenivinkkejä, joita voi hyödyntää liikunnallisen tauon aikana.

Kerrassaan mahtava uudistus, jota tekisi mieli hehkuttaa oikein kunnolla! Toisaalta on sääli, jos palvelu on rajattu vain ammattikuskeille. Moni muukin ajaa pitkiä matkoja.

Kuka ottaa seuraavan askeleen?

Jokainen autoilija todennäköisesti tietää, mitä useiden tuntien pituinen automatka tekee lihaksille. Joka paikka on jumissa, autosta saattaa olla vaikea nousta. Joskus kesken matkaa on pakko pitää jaloittelutauko. Pitkä istuminen lisää riskiä verisuonitukoksille.

Shell ei maksa minulle mitään tästä kommentista, mutta voin lämpimästi suositella tauon pitämistä ajokuntosalin tarjoavalla asemalla.

Ammattiautoilijat saattavat istua esimerkiksi rekan ratissa pitkin päivää ja moni kärsii erilaisista selkävaivoista. Shellin innovaation kaltaisilla keinoilla voidaan osaltaan ehkäistä näitä vaivoja. Jos kuskit ottavat liikunnalliset tauot käyttöön, seuraukset voivat olla jopa kansanterveydellisiä!

Shellin mukaan liikuntavälineet sijoitetaan sauna- ja taukotilojen yhteyteen. Näin ollen taukopaikalla voi liikkua, huilata ja syödä halutessaan terveellisesti. Ammattiautoilija voi siis noudattaa varsin terveellisiä elämäntapoja myös tien päällä.

Odotan, että muut huoltoasemaketjut seuraavat Shellin esimerkkiä. Ja toki ne voivat laittaa paljon paremmaksikin. Valikoimaa voisi kasvattaa laajemmalla kuntovälinevalikoimalla. Ehkä yhteistyötä voisi tehdä isojen kuntosaliketjujen kanssa?

Hienoa ideaa voisi jalostaa myös liikenneasemien ulkopuolelle. Mikä kunta sijoittaisi ensimmäisenä kuntolaitteita tienvarsien taukopaikoille?

Suomi voisi olla mallimaa liikuntapalveluiden tuomisessa teiden varsiin. Parhaassa tapauksessa olemme luomassa tuleville sukupolville uudenlaista mallia, jossa taukopaikka ei tarkoitakaan pitsaa ja hampurilaisia vaan liikunnallista hetkeä yhdessä perheen kanssa.

Se vasta vallankumouksellista olisi.

X