Millaisen uudenvuoden lupauksen sinä teet? Kuva: Danil Aksenov (Unsplash)

Teksti:
Pauli Reinikainen

Käsi pystyyn! Oletko tehnyt uudenvuoden lupauksen, jonka tehdessäsi olet jo tiennyt, ettei lupaus tule koskaan toteutumaan?

Silloin on ehkä parempi jättää lupaus tekemättä.

Minullakin on käynyt niin. Lupauksen toteutumatta jääminen voi kieliä myös liian kovasta tavoitteesta, joka ei ole realistinen. Jos esimerkiksi haluat kivuta ensi vuoden aikana Mount Everestille etkä jaksa juosta puolimaratonia, unohda tavoite.

Tänä vuonna aion tehdä lupauksen, joka ei liity millään tavalla painonhallintaan, syömiseen tai treenaamiseen.

Minua on häirinnyt jo pidemmän aikaa se, miten sosiaalinen media on vaikuttanut ihmisten sosiaaliseen elämään. Olemme poteroituneet älypuhelinten, tablettien ja läppäreidemme eteen. Siinä voi monesti käydä niin, että se oikea ja aito sosiaalinen kohtaaminen unohtuu.

Yhä useampi tuttavani on yhteydessä somen kautta, mutta ei soita saati tule moikkaamaan elävässä elämässä.

Siksi olen päättänyt, että ensi vuoden aikana soitan ja sovin tapaamisen jonkin läheisen ihmisen kanssa kerran viikossa. Jos tapaaminen ei sovi, olen ainakin yrittänyt. Tämä on uudenvuoden lupaukseni.

En esimerkiksi ole nähnyt kummitätiäni kymmeneen vuoteen. Monesti on ollut mielessä soittaa, mutta en vaan ole saanut aikaiseksi. Mitä se oikeasti vaatisi? Puhelimeen tarttumisen ja numeron näppäilyn. Sen jälkeen kynnys on ylitetty.

Olemme laiskoja monissa sellaisissa asioissa, jotka toisivat iloa paitsi itsellemme, myös läheisille. Hukkaamme aikaa, kunnes pahimmillaan on liian myöhäistä.

Ei vaadi paljon soittaa ja ehdottaa vaikkapa tapaamista kahvilassa. Jos tapaaminen vaatii matkustamista, liikennevälineet on keksitty.

Vaikka kotona on mukava olla ja tarvitsemme aikaa rauhoittumiseen ja oman perheen kanssa olemiseen, älkäämme unohtako ystäviä ja läheisiä. He saattavat odottaa soittoamme jo tänään.

Hyvää uutta vuotta ja parempia lupauksia kaikille lukijoilleni!

X