Voimaharjoittelulla on monia terveysvaikutuksia. Kuva: Pexels

Teksti:
Pauli Reinikainen

Yksi eniten ihmetystä aiheuttavista asioista ihmisten hyvinvointiin liittyen on se, miten huonosti ihmisten tietämys ja teot kohtaavat.

Esimerkki: Tiedämme varmasti, miten hyvää liikunta tekee terveydellemme. Silti merkittävä osa meistä liikkuu liian vähän.

Esimerkki 2: Tiedämme taatusti ainakin osittain, mitkä ruoka-aineet tekevät hallaa hyvinvoinnillemme. Silti käytämme niitä.

Tieto ja teot eivät kohtaa. Siksi koen hyvinvoinnin ammattilaisena tarvetta säännöllisin väliajoin muistuttaa ja kertoa sadannen kerran, miksi nämä teot kannattavat.

Siitäkin huolimatta, että se tuntuu joskus turhalta. Jokainen meistä tietää, että käsky ei ole paras motivaattori. Oma oivallus on.

Westcottin tutkimuksen tulokset ovat inspiroivaa luettavaa kaikille niille, jotka epäilevät, kannattaako esimerkiksi myöhemmällä iällä liittyä kuntosalin jäseneksi ja tarttua tankoon.

Amerikkalainen tohtorismies ja liikunta-alan tutkija Wayne Westcott on tutkinut paljon voimaharjoittelun hyötyjä. Vuonna 2012 julkaistun laajan tutkimuksen viesti on edelleen ajankohtainen: painoharjoittelun hyödyt ovat kiistattomat.

Westcottin tutkimuksen tulokset ovat inspiroivaa luettavaa kaikille niille, jotka epäilevät, kannattaako esimerkiksi myöhemmällä iällä liittyä kuntosalin jäseneksi ja tarttua tankoon.

Kyllä kannattaa. Esimerkiksi siksi, että liikunnallisesti passiivinen aikuinen menettää lihasmassastaan 3-8 prosenttia kymmenen vuoden aikana. Samaan aikaan kehonkoostumus muuttuu rasvapitoisemmaksi ja aineenvaihdunta hidastuu. Eli tapahtuu niin sanotusti huonoja asioita hyvinvointimme kannalta.

Westcottin tutkimuksen mukaan jo kymmenen viikon painoharjoittelulla voidaan saavuttaa merkittäviä tuloksia. Jos se tehdään oikein, riittävällä intensiteetillä ja toki mieluiten ammattimaisessa valmennuksessa.

Kymmenen viikon painoharjoittelulla voidaan Westcottin mukaan saavuttaa 1,4 kiloa puhdasta lihasmassaa ja samalla kiihdyttää lepoaineenvaihduntaa peräti seitsemällä prosentilla. Samassa ajassa kehon rasvamassan todettiin laskevan keskimäärin 1,8 kiloa. Painoharjoittelun todettiin parantavan fyysistä suorituskykyä, liikekontrollia, kävelynopeutta, kognitiivisia ominaisuuksia ja itsetuntoa. Ei hassumpaa, eihän?

Terveyshyödyt merkittäviä myös sitä kautta, että painoharjoittelulla raportoitiin olevan kakkostyypin diabetestä ehkäiseviä vaikutuksia muun muassa sitä kautta, että sisäelinten ympärillä olevan rasvan määrä (niin sanottu viskeraalirasva) väheni.

Eikä tässä vielä kaikki. Yksi suurimmista painoharjoittelun hyödyistä on verenpaineen aleneminen ja hapenottokyvyn parantuminen, mikä näkyy jokapäiväisessä arjessa. Westcottin tutkimuksessa mainitaan lisäksi harjoittelun potentiaalinen vaikutus kolesterolitasojen laskuun. Ikääntymistä ajatellen hyvä päätelmä oli se, että harjoittelulla voidaan saavuttaa 1-3 prosentin parannus luuntiheydessä.

Onko sinulla vielä jokin syy olla liikkumatta?

 

X