Kuva: Pexels

Teksti:
Pauli Reinikainen

Onko sinullekin toitotettu, että nyt kun lumityöt on tehty, ei tarvitse enää käydä salilla? Joskus mukana on ivallinen sävy, ihan kuin salitreeni olisi jotenkin täysin turha asia elämässä, jota pitäisi vältellä tekemällä ”jotain hyödyllistä” kuten lumitöitä. Olen kuullut saman myös liitettynä haravointiin.

Kumpikaan sinänsä hyödyllinen ja mukava ulkoilma-aktivitetti ei kuitenkaan vastaa salitreeniä, ainakaan jos kyseessä on tavoitteellinen voimaharjoittelu.

Vertaus voi olla paikallaan, jos salitreenillä tarkoitetaan epämääräistä haahuilua laitteiden välillä ilman sen kummempaa tavoitetta tai treeniohjelmaa. Silloin lumen kolaaminen voi hyvinkin olla jopa tehokkaampaa.

Tässä yhteydessä kritisoin vertausta ennen kaikkea niiden salitreenaajien kohdalla, jotka eivät käy salilla kuluttamassa aikaa vaan kehittymässä.

Jos haluan kehittyä maastavedossa, on tehtävä maastavetoa, ei lumitöitä.

Julkaisin äskettäin aiheesta twiitin, joka sai runsaasti kommentteja. Ilokseni suurin osa kommentoijista oli samalla linjalla. Lumityöt eivät vastaa salitreeniä. Ja nyt perustelen, miksi näin on.

  1. Vaikka lumityöt tuntuvat raskailta, ne eivät korvaa voimaharjoittelua perusliikkeillä (penkkipunnerrus, jalkakyykky ja maastaveto). Lumen kolauksen harjoitusvaste on nimittäin varsin erilainen ja ennen kaikkea: jos haluan kehittyä maastavedossa, on tehtävä maastavetoa, ei lumitöitä. Vaikka siis teenkin lumitöitä varsin mielelläni.
  2. Lumityöt ovat parhaimmillaan hyvää aerobista liikuntaa, kun taas voimaharjoittelu ei ole aerobista liikuntaa. Voimaharjoittelussa kun kehitetään paitsi voimaa, myös harjoitellaan liiketekniikkaa, jota taas voi harjoitella ainoastaan tekemällä kyseisiä liikkeitä. Ja nyt puhun jälleen kerran vapaapainoliikkeistä, en laitteista. Voimaharjoittelussa tavoitteena ei ole sykkeen nostaminen.
  3. Hyväkuntoisella ihmiselle normaalikokoisen pihan kolaaminen pakkaslumesta ei ole kovinkaan vaativa fyysinen suoritus. Hän jaksaa lähteä salille vielä lumen kolauksen jälkeenkin. Jos lumen kolaus toisaalta tuntuu ylivoimaisen raskaalta, kannattaa ehkä jättää se jonkun toisen tehtäväksi ja keskittyä itse hieman kevyempään liikuntaan.
  4. Ja mitä tulee haravointiin, se on lumitöiden ohella erinomaista HYÖTYLIIKUNTAA. Hyötyliikunta on eri asia kuin tavoitteellinen harjoittelu kuntosalilla.

Ole onnellinen, jos saat tehdä lumitöitä. Ne nimittäin nostavat huomattavasti päivittäistä aktiivisuustasoasi, saat raitista ilmaa ja paremman mielen. Lumityöt voi ottaa treenin kannalta, mutta muista, että myös kuntosaliharjoittelua tarvitaan!

X