Tammikuu-ilmiö saapui kuntosaleihin – Viisi syytä, miksi se loppuu nopeasti

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tammikuussa moni innostuu kuntosaliharjoittelusta. Kuva: Pexels

Teksti:
Pauli Reinikainen

Elämme tammikuuta ja  kuntosaliyrittäjän kannalta vuoden parasta aikaa siinä mielessä, että salit ovat pääsääntöisesti melko täynnä asiakkaita.

Tammikuu-ilmiössä on myös kääntöpuolensa: On nimittäin harmittavan tyypillistä, että moni vuodenvaihteessa kuntosaliharjoittelusta innostunut menettää innostuksensa parissa kuukaudessa.

En ole ainoa kuntosaliyrittäjä, joka miettii kuumeisesti, mikä aiheuttaa kiinnostuksen lopahtamisen. Jos olisin keksinyt syyn, olisin luultavasti paljon paremmin toimeentuleva kuntosaliyrittäjä.

Pitkälti syynä on motivaatio, josta olen kirjoittanut aikaisemmin Kunnon juttuja -blogissa täällä. Se ei ole kuitenkaan ainoa syy. Päätin listata syitä, jotka voivat aiheuttaa saliyrittäjälle paljon hiljaisemman kevään.

Odotukset omasta kehityksestä eivät vastaa todellisuutta.

Vähänkään pidempään alalla olleet personal trainerit tietävät, että asiakkaalla saattaa olla mielessään ihannevartalo, jollaisen hän haluaa. Ikävä kyllä geneettinen perimämme ja fysiologia määrittelevät reunaehdot kehitykselle. Ihannekuvassa oleva vartalo ei synny kuukaudessa tai kahdessa, eikä välttämättä koskaan. Tärkeämpää olisi iloita siitä kehityksestä, jonka koemme esimerkiksi voimatasojen ja yleisen hyvinvoinnin parantumisena. Siihen päästään jo parissa kuukaudessa.

Personal trainerin valinta ei osu nappiin.

Aloittelijan näkökulmasta on tärkeää opetella liikkeet niin, että niistä on hyötyä kehityksen kannalta eikä harjoittelu tuota vammoja heti alkumetreillä. Tällöin kannattaa käyttää hyödyksi personal trainereiden palveluita. Jo muutaman valmennuskerran aikana on mahdollista käydä läpi tärkeimmät perusliikkeet. Aina silloin tällöin voi käydä niin, että valmennettavan ja personal trainerin kemiat eivät kohtaa. Silloin on parempi myöntää tilanne ja etsiä vaihtoehtoinen, itselle sopivampi valmentaja.

Kuntosali on syystä tai toisesta pettymys.

Aloittelija voi joskus jopa pelästyä kuntosalin ilmapiiriä, jos se on vaikuttaa liian kilpailuhenkiseltä tai ”kovalta”. Tällöin suorituspaineet voivat kasvaa liian suuriksi ja itsetunto olla koetuksella. On tärkeää valita sali, jossa kokee olonsa mukavaksi ja tervetulleeksi ja jossa on mahdollista saada vertaistukea samalla tasolla olevilta ihmisiltä.

Lahjakortin voimassaolo umpeutuu.

Jos olet saanut kuukauden kuntosalijäsenyyden joululahjaksi, sen voimassaolo alkaa olla lopuillaan. Tässä kohtaa olet tienhaarassa: jatkaako hyvinvoinnin tiellä vai palatako vanhaan, ehkä vähemmän hyvinvoivempaan elämään? Jos olet jo saavuttanut tuloksia kuukauden aikana, mieti, haluatko heittää ne roskakoriin vai jatkaa kohti parempia tuloksia?

Lihakset kipeytyvät, eikä se tunnu kivalta.

Jos lihakset kipeytyvät oikeista paikoista (niistä paikoista, joita olet treenannut), ole iloinen! Olet onnistunut harjoittamaan oikeita kohdelihaksia. Jos lihaskipu tuntuu ikävältä, paras tapa päästä siitä eroon on liikkua. Lähde siis kävelylle tai tee kevyt kuntosaliharjoitus!

X