Tapamme tehdä töitä on muuttunut ja se on ainoastaan hyvä asia

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuva: Pexels

Teksti:
Pauli Reinikainen

Muistan, kun muutama vuosi sitten kirjoitin somessa mielipiteeni etätöistä. Ihmettelin, miksi yritykset edelleen investoivat suuria summia toimistotiloihin, kun moni työtehtävä hoituisi kotoa käsin. Tällöin säästyisi rahaa rakentamisesta, vuokraamisesta ja esimerkiksi teiden ylläpidosta, kun työmatkaliikenne vähenisi.

Suurin osa kyseiseen Facebook-postaukseen vastanneista ei ollut kanssani samaa mieltä. Ei etätyöstä tulisi koskaan valtavirtaa.

Viimeiset 11 kuukautta ovat muuttaneet käsityksiä etätyöstä. Miksi kirjoitan aiheesta Kunnon juttuja -blogiini? Koska kyse on ennen kaikkea myös hyvinvoinnin lisääntymisestä, olkoonkin että osa kokee etätyöt myös negatiivisena ilmiönä.

Muutama vuosi sitten kirjoittamani postaus on tullut toteen. Yritykset harkitsevat tilojensa karsimista, toimistohotellitkin ovat puolityhjiä ja kotona työskentelystä on tullut uusi normaali. Toki kukaan meistä ei olisi halunnut, että se tapahtuu maailmanlaajuisen pandemian seurauksena. Ilman sitä kehityskulku olisi taatusti ollut selvästi hitaampaa mutta uskon, että olisimme olleet joka tapauksessa menossa kohti etätyön yleistymistä.

Sain ensituntuman etätöihin vuonna 2014, kun jätin silloisen työpaikkani. Uudessa työpaikassa kesti hetken ennen kuin edes uskalsin käyttää mahdollisuutta hyväkseni. Tuntui, että pyyntöön suhtaudutaan epäillen. Kun sitten aloitin säännöllisen etäilyn, huomasin pian, että tein töitä tehokkaammin kuin toimistossa ja lisäksi aikaa jäi enemmän muuhunkin. Suurin syy tähän oli luonnollisesti työmatkani Riihimäeltä Helsinkiin. Kun siirtyminen kotoa työpaikalle jäi pois, päivästä irtosi kolme tuntia lisää muuhun tekemiseen.

Uskallan väittää, että monelle työntekijälle nimenomaan jatkuva työmatkaan käytetty aika on pidemmän päälle stressaavaa. Kun stressi lisääntyy, se vaikuttaa kaikkeen tekemiseemme. Uskallan myös väittää, että ihmiset käyttäisivät pari tuntia päivästä mieluiten jossain muualla kuin autossa tai junassa istumiseen.

Kaikki stressiä vähentävät ratkaisut elämässämme ovat lähtökohtaisesti eduksemme. Jos saamme nukkua hieman pidempään, aloittaa työpäivän rauhassa, syödä kunnon aamiaisen ilman joka-aamuista kiirettä junaan tai istumista ruuhkassa, streassitasomme laskevat, työtehomme kasvaa ja hyvinvointimme lisääntyy.

Tapani tehdä töitä muuttui tuona vuonna 2014. Sen jälkeen työnteostani on tullut yrittäjämäistä, eli teen töitä usein myös arki-iltaisin ja viikonloppuisin. En siksi että täytyy vaan siksi että pidän siitä. Motivaationi työntekoon on kasvanut, koska voin hallita töitäni aikaisempaa paremmin. Myös tästä kiitos kuuluu mahdollisuudelle tehdä etätöitä.

Yksi merkittävimmistä eduista ajansäästön ohella on mahdollisuus suunnitella ruokailu ja liikunta vapaammin kuin toimistossa. Voin lähteä kesken päivää kävelylenkille, voin valmistaa helposti omat ruokani, jotka ovat lähtökohtaisesti terveellisempiä kuin lounasravintolassa. Jos väsyttää, voin ottaa vartin tehopäikkärit, jonka jälkeen ajatus kulkee taas kirkkaasti.

Toki ruokailu omilla eväillä onnistuu missä tahansa, mutta se vaatii suunnittelua. Kaikki, mikä tekee arkisista valinnoista helpompaa, lisää hyvinvointia ja vähentää stressiä.

Etätyö ei tietenkään sovellu kaikille. Jos tunnet päivästä toiseen kaipaavasi työkavereiden seuraa, etätyö ei ole sinun juttusi. Jos kaipaat rytmiä päiviisi, kyse voi olla enemmänkin elämänhallinnan puutteesta kuin etätyön ongelmista. Itse asiassa etätyö mahdollistaa paremman elämänhallinnan.

Itselleni etätyö on ehdottomasti paras työnteon tapa. Se on vähentänyt päivittäistä stressiä, parantanut unen laatua ja lisännyt liikunnallista aktiivisuutta, etenkin ulkoliikuntaa.

X