Tätä etureisiliikettä vain harva tekee – Vaikka poltteen puolesta pitäisi

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Teksti:
Pauli Reinikainen

Itse kutsun liikettä takavedoksi. Se ei viittaa moottoriajoneuvoihin vaan otteeseen, joka on nilkkojen takana.

Kyseessä olkoon siis takaveto, vaikka saatat löytää liikkeelle hienommankin nimen. Nimellä ei ole väliä vaan sillä, miten tehokkaasti kyseinen vapaapainoliike iskee etureisiin.

Se nimittäin iskee. Niin kovaa, että niin sanotun ”pumpin” saat etureisiisi tällä liikkeellä ehkä paremmin kuin millään muulla.

On suorastaan säälin, että niin harva on ottanut kyseisen liikkeen omakseen. Yksi syy voi olla hieman hankalassa suoritustekniikassa.

Olen nimittäin huomannut, että lyhemmille henkilöille takaveto on vaikeasti suoritettava liike. Kropan välitykset eivät ole liikkeelle optimaaliset, jos kädet ovat lyhyet. Kannattaa silti kokeilla, älä luovuta heti kättelyssä.

Näin onnistut takavedossa

Lähtöasennossa nilkan takaosa on kiinni levytangossa ja jalka-asento on hartioita kapeampi. Varpaat osoittavat suoraan eteen tai aavistuksen sivulle.

Oteleveys on jalka-asentoa leveämpi siten, että ote on noin viiden sentin päässä tangon karhennuksen rajalta.

Kun vedät tangon ylös, pidä paino kantapäillä ja tuo lantio eteen tangon tieltä heti kun mahdollista. Et siis voi pitää lantiota takana yhtä pitkään kuin tavallisessa maastavedossa, koska tällöin peppusi jää tangon tielle.

Kun olet seisoma-asennossa ja tanko on käytännössä kiinni takareidessä, lähde laskeutumaan rauhallisesti ala-asentoon mutta älä vie tankoa lattiaan asti. Ala-asennossa tanko koskettaa pohkeen alaosaa tai tulee hyvin lähelle sitä. Jätä lattian ja tangon väliin ilmaa ja kiihdytä aavistuksen verran vetovaiheessa.

Jatka rauhallista liikettä siten, että et pysäytä liikettä kuin korkeintaan hetkeksi yläasennossa. Keskity koko ajan etureiden pitoon ja varo, etteivät polvet pääse liikkumaan kohti toisiaan.

Tee 8-10 toistoa ja tunne, kuinka etureitesi alkaa väsyä ja lihaksessa tuntuu mukava polte. Pidä 1-2 minuutin tauko ja toista liike uudelleen. Tee 4-5 sarjaa.

Pidä painot maltillisina, sillä tämä liike tehoaa parhaiten, kun keskityt rauhalliseen suoritustekniikkaan!

X