Tiivistitkö ikkunoita? Siinä on riskinsä – Näin paransin asuntoni sisäilmaa

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Korvausilmaventtiili voi parantaa sisäilman laatua.

Teksti:
Pauli Reinikainen

Viranomaiset ja sisäilmaasiantuntijat ovat viime viikkoina muistuttaneet siitä, ettei sähkön säästäminen saisi johtaa valintoihin, jotka tehdään sisäilman kustannuksella. Tällä viitataan muun muassa riittävään lämmitykseen, jotta kosteus ei pääse pesiytymään talon rakenteisiin. Sillä voidaan viitata myös sisäilman laatuun.

Liiallinen ikkunoiden ja ovien tiivistäminen voi olla haitallista paitsi rakenteille, myös sisäilmalle. Teetin vuosia  sitten asunnossani radonmittauksen, joka paljasti, että sisäilmassa oli viitearvot ylittäviä radonpitoisuuksia. Tämä tottakai huolestutti, mutta samalla mittauskerralla selvisi, että pienikin ilmanvaihdon lisääminen ulkoa sisään laski pitoisuuksia. Mittaus tehtiin vuosia sitten, mutta siitä asti olen tuulettanut asuntoani usein. Tuuletusikkunan pitäminen auki on kuitenkin huono ratkaisu talvella, ja erityisesti nykyisillä sähkön hinnoilla.

Viime keväänä sain vihdoin aikaiseksi pyytää rakennusalalla työskentelevää tuttavaani asentamaan makuuhuoneen tuuletusikkunaan korvausilmaventtiilin, joka säätää venttiiliä tuloilman lämpötilan mukaan. Pidän siitä, että makuuhuoneessa on viileä, joten en ainakaan vielä ole huomannut häiritsevää vetoa.

Ennen kaikkea asennutin korvausilmaventtiilin parantaakseni 70-luvulla rakennetun rivitaloasuntoni sisäilman laatua. Tämän ikäisissä asunnoissa ei ole hienoja koneistettuja ilmanvaihtojärjestelmiä. Ja vaikka olisikin, nekään eivät aina tee autuaaksi.

Asun yksin, joten sisäilma pysyy yleensä riittävän happipitoisena. Tärkeää on kuitenkin tiedostaa myös mahdollinen radon-pitoisuuden nousu silloin, kun tuloilmaa ei ole riittävästi. Oman rivitalokaksioni tarpeisiin voisi mahtua vielä toinenkin korvausilmaventtiili.

Näinä sähkön säästön aikoina kannattaa pohtia sitä, mikä oikeasti on säästämisen arvoista. Ilmanvaihtoventtiilejä ei kannata missään nimessä sulkea, eikä niiden sulkeminen välttämättä edes tuo toivottua rahallista säästöä. Puutteellinen ilmanvaihto nimittäin nostaa asunnon sisäilman kosteutta. Kostean ilman lämmittäminen on huomattavasti kalliimpaa kuin kuivan ilman lämmittäminen.

Mikä tärkeintä, korvausilmaongelman voi ratkaista helposti asentamalla venttiilin jälkikäteen seinään tai ikkunan tuuletusluukkuun.

X