Teksti:
Pauli Reinikainen

Tapasin Tuijan ensimmäisen kerran viime helmikuussa, kun nainen saapui Riihimäen Suurin Pudottaja -painonhallintaryhmän ensimmäiseen tapaamiseen.

Tuija kertoi, miten hän kärsi makeanhimosta ja kaipasi uutta suuntaa elämäänsä. Muistan, että hänestä huokui kova tahto.

Kun Tuija viime viikolla kruunattiin Riihimäen Suurimmaksi Pudottajaksi, naisen olemus oli keventynyt 18 kilolla. Viime marraskuun jälkeen painoa on tippunut lähes 40 kiloa.

Tänään Tuijalle tehtiin muodonmuutos paikallisen kampaamon stailauksessa. Ilmeeni olisi pitänyt kuvata sillä hetkellä, kun näin täydellisesti muuttuneen naisen. Itsevarmemman, hyvinvoivan ja tyylikkään ilmestyksen.

Tuijan saavutus vaatii muutakin kuin valmentajan apua. Se vaatii tahtoa. Sellainen määrä tahtoa meiltä useimmilta puuttuu.

Merkittävin kysymys kuuluu: Miten Tuija onnistui? Mitä voimme oppia häneltä?

  1. Tuijan sai liikkeelle kohonnut verensokeri. Makean mättämisestä oli luovuttava, mutta se ei onnistunut ilman kokonaisvaltaista elämäntaparemonttia. Tuija siis laittoi terveytensä etusijalle, valintojensa mittariksi.
  2. Päätöksessä pysyminen. Muistan, kuinka nainen oli ensimmäisenä treeneissä, oli sää mikä tahansa. Hän oli päättänyt onnistua.
  3. Sitoutuminen omalla ajalla. Moni valmentajan hankkinut luottaa siihen, että se riittää. Ei riitä. Vapaa-ajalla tehdyt valinnat ratkaisevat, miten onnistut. Valmentaja ei voi tulla kiskomaan sinua kotoa treeneihin. Eikä tavoitteeseen päästä, jos omaa halua sinne pääsemiseksi ei ole.
  4. Rohkeus. Tuija on kertonut, miten hän välillä arasteli treeneihin tuloa. Hän ei ollut koskaan liikkunut porukassa. Tämän kynnyksen ylittäminen oli tärkeässä roolissa siinä, että Tuija löysi liikunnan ilon ja oppi sen, että kyse ei ole muista vaan hänestä itsestään.

Kuva puhukoon puolestaan.

X