Työikäinen ei saa koronarokotetta edes rahalla – Soitto terveyskeskukseen paljasti yllättävän syyn

Koronarokotetta ei saa, vaikka olisi valmis maksamaan siitä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Perusterveen työikäisen on mahdotonta saada koronarokotetta edes rahalla.

Koronarokotetta ei saa, vaikka olisi valmis maksamaan siitä.
Teksti:
Pauli Reinikainen

Yle kertoi edellisviikolla Suomen pahenevasta koronavirustilanteesta. Uutisen mukaan tilanne on kääntynyt odottamattoman nopeasti huonoon suuntaan muun muassa Savossa ja Pohjanmaalla. Ylen haastatteleman ylilääkärin mukaan sairaalahoitoa vaativien koronatapausten määrä on lisääntynyt poikkeuksellisen nopeasti.

En ole itse kovin yllättynyt uutisesta seuratessani ihmisten käyttäytymistä. Käsihygienia näyttää monessa tapauksessa jääneen unholaan tai vähintään koronapandemiaa edeltävälle tasolle. Julkisilla paikoilla yskitään, aivastellaan, kröhitään ja räitään kipeän kuuloisina. Monesta paikasta käsidesit ovat kadonneet kokonaan. Töihin ja harrastuksiin saatetaan lähteä puolikuntoisina, vaikka vielä puolitoista vuotta sitten moinen ei olisi tullut kuuloonkaan.

Mediassa koronasta uutisoidaan vähän, vaikka samaan aikaan yli 60-vuotiaita joutuu sairaalahoitoon kiihtyvällä tahdilla. Koronaa ei luokitella enää yleisvaaralliseksi taudiksi, vaikka monen kohdalla se sitä onkin.

Raha ei kelpaa

Olen ihmetellyt etenkin sitä, miksi koronarokotetta ei enää jaeta työikäisille, vaikka samaan aikaan influenssarokotetta suorastaan tuputetaan etenkin työterveyshuollon kautta.

THL:n ohjeistuksen mukaisesti koronarokotteen syystalven tehosteannoksen saavat halutessaan 65-vuotta täyttäneet, 18 vuotta täyttäneet lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat sekä 12 vuotta täyttäneet voimakkaasti immuunipuutteiset.

Koronarokotepolitiikka alkoi kiinnostaa sen verran, että selvittelin asiaa tarkemmin. Yksityiseltä terveysasemalta kerrottiin, ettei yksityiseltä sektorilta rokotetta anneta enää kenellekään vaan koronarokottaminen on keskitetty julkiseen terveydenhuoltoon.

Niinpä jatkoin soittokierrosta paikalliseen terveyskeskukseen. Tiedustelin, onko minulla, 47-vuotiaalla perusterveellä työikäisellä mitään mahdollisuutta saada koronatehosterokotetta. Olisin jopa valmis maksamaan siitä, koska edellisestä rokotteesta on pian kaksi vuotta enkä ole sairastanut koronaa.

Tällaista mahdollisuutta ei kuulemma ole. Minulla ei ole minkäänlaista mahdollisuutta tehostaa omaa koronasuojaani, vaikka olisin valmis maksamaan arviolta parin sadan euron hintaisen rokotteen.

Julkisuudessa suomalaisille kerrotaan, että perusterveillä kansalaisilla ei ole tarvetta rokotteelle, koska edellisen rokotteen ja sairastetun taudin myötä saatu suoja on edelleen riittävä vakavan taudin varalle.

Näinköhän on? Sen perusteella mitä olen lukenut koronarokotteen tehosta, parhaan tehon kerrotaan kestävän noin vuoden. Kaksi vuotta kuulostaa varsin pitkältä ajalta huomioiden sen, että koronavirusvariantit muuttuvat jatkuvasti ja nyt immuunipuutteisille jaetaan aivan eri rokotetta kuin kaksi vuotta sitten.

Minulla ei ole minkäänlaista mahdollisuutta tehostaa omaa koronasuojaani, vaikka olisin valmis maksamaan arviolta parin sadan euron hintaisen rokotteen.

Yllättävä syy

Soitto terveyskeskukseen paljasti yllättävän syyn siihen, miksi koronarokotetta ei haluta antaa kenelle tahansa. Rokote toimitetaan sairaanhoitopiireille seitsemän annoksen pakkauksissa. Yksittäisiä rokoteannoksia ei haluta antaa, koska osa annoksista saattaisi mennä hukkaan. Koronarokotteesta ei ole ainakaan vielä saatavissa yksittäispakattuja annoksia. Puhelimen toisessa päässä ollut hoitaja ihmetteli itsekin, miksi rokotetta ei voisi antaa sitä haluaville kansalaisille.

Jos tämä todella on syy siihen, miksi koronarokotetta ei saa edes rahalla, onko suomalaisia sumutettu silmään vakuuttamalla, että syynä on lähes kaksi vuotta sitten saadun rokotteen riittävä teho?

Kyse on rahasta. Sairaanhoitopiirit ovat muutenkin rahapulassa. Jos koronarokotteita annettaisiin kaikille halukkaille, lasku olisi huomattava.

En silti ymmärrä, miksi en voi ostaa koronarokotetta rahalla, kun samaan aikaan maksullisia rokotteita myydään moneen muuhun sairauteen kuten vyöruusuun.

Kysymys THL:lle: Jos kokoan kasaan seitsemän koronarokotteesta kiinnostuneen työikäisen porukan, saisimmeko siinä tapauksessa rokotuksen? Näin varmistaisimme, ettei yhtäkään annosta menisi hukkaan.

Ihmeellinen on maailma. Ei ole kauan siitä, kun suomalaisia houkuteltiin kaikin keinoin koronapiikille.

Toivoa sopii, ettei rokotesuojan alentuminen ja nykyinen rokotuspolitiikka johda koronaosastojen täyttymiseen työikäisistä.

Pian apteekista?

Toissa päivänä saimme lukea uutisista, että koronarokotteen voisi vuoden lopulla tai ensi vuoden alussa saada apteekista lääkärin määräyksellä esimerkiksi ennen matkalle lähtöä tai tapauksissa, joissa henkilö on peloissaan koronatartunnasta. Taustalla on lääkevalmistajien kasvava halukkuus myydä koronarokotteita apteekkiverkoston kautta myös Suomessa.

Tämä ratkaisee edellä kuvaamani ongelman vain osittain. Jos koronarokotteen ostaminen vaatisi jatkossa lääkärin arvion ja lähetteen, tavallinen kansalainen saattaa edelleen jäädä ilman rokotetta. Mielestäni parempi tapa olisi sallia koronarokotuksen ostaminen apteekista ilman lähetettä siten, että henkilöllä olisi oikeus ostaa tehosterokotus itselleen esimerkiksi kerran vuodessa. Samalla vältettäisiin ylimääräistä kuormitusta lääkäreiden vastaanotoilla.

X