Teksti:
Pauli Reinikainen

En tiedä, mutta veikkaan, että vuodenvaihde on henkilövaakojen kovimman kysynnän aikaa. Onhan se aika vuodesta, jolloin teemme lupauksia liittyen omiin elintapoihimme. Sillä tunnetulla menestyksellä.

Vaaka on laihduttajan paras kaveri. Tai näin moni painoa pudottava uskoo, koska juuri painon kautta moni tutkailee projektin kehittymistä.

Mitä jos kerrankin unohtaisimme vaa’an ja keskittyisimme siihen, miltä näytämme? Oppisimme ehkä siinä samalla pitämään hiljalleen omasta peilikuvastamme?

Vaaka on petollinen kapistus, sillä asetamme sille kovia vaatimuksia. Jos vaatimukset eivät toteudu (eli vaaka ei näytä haluamiamme lukemia), saatamme masentua ja luopua kokonaan tavoitteesta. Näin käy monelle uudenvuoden lupauksen tehneelle painonpudottajalle.

Joulun jälkeen vaaka voi näyttää karuja lukemia. Niistä kauhistuneina ihmiset rynnivät ostamaan pikadieettejä ja nettivalmennuksia. Pika-apu, joka ei välttämättä auta mitään.

Emme voi pakottaa vaakaa näyttämään lukemaa, jonka haluamme nähdä. Usein laihduttaja vaatii vaa’altaan liikaa, kun paino ei lähdekään putoamaan niin nopeasti kuin toivotaan.

Ehdotukseni on, että unohdamme vaa’an. Luovumme siitä jopa kokonaan.

Olin pitkään koukussa vaakaan. Sille piti nousta päivittäin. Kunnes tajusin, ettei vaaka auta minua pätkääkään kohti tavoitettani.

Luovuin vaa’asta. Nykyään en omista sellaista lainkaan. En muista, koska olisin viimeksi punninnut itseni. En siis tiedä, paljonko painan.

Moni tietää kymmenen gramman tarkkuudella, ja se vasta ahdistaakin.

Kun unohdamme vaa’an lukemat, voimme keskittyä oleelliseen eli pysyviin elämänmuutoksiin, jotka ennen pitkää näkyvät peilikuvassamme, oli tavoitteena sitten laihduttaminen, kiinteytyminen tai lihasmassan kasvattaminen.

Peilikuva on samaan aikaan armoton ja armollinen. Sen kanssa on kuitenkin hyvä oppia elämään. Kun opit pitämään peilikuvastasi, olet jo pitkällä. Ja mikä parasta, kun näet omin silmin työsi tulokset?

Välillä on hyvä ottaa itsestään selfieitä alusvaatteisillaan. Niitä on myöhemmin mukava verrata nykyiseen, jos ja kun olet edennyt kohti tavoitettasi.

Viisi vinkkiä pysyviin tuloksiin

  1. Ole pitkämielinen, sillä tulokset eivät synny hetkessä. Jos syntyisivät, moni meistä olisi ihannemitoissa.
  2. Älä tee lupauksia lupausten takia. Mieti, millaisen lupauksen pystyt toteuttamaan jokapäiväisessä arjessa.
  3. Aloita rauhallisesti, itseäsi kunnioittaen. Näkkileipädieetit eivät ole tätä päivää.
  4. Kuuntele kroppaasi. Anna sen määritellä, mikä tuntuu parhaalta. Tärkeintä on oppia kuulemaan kehon varoitusmerkkejä.
  5. Opi pitämään peilistä. Se ei valehtele.
X