Kuva: Pexels

Teksti:
Pauli Reinikainen

Tuttavani kertoi lähipiirinsä perheestä, jonka alakouluikäinen poika oli muuttunut ulkoisesti lähes eri ihmiseksi etäkoulun aikana. Painoa oli tullut lisää arviolta kymmenisen kiloa.

Ulkopuolinen ihminen ei tietenkään voi huomauttaa tästä lapselle. Vastuu lapsen terveydestä ja esimerkiksi arjen ruokailuvalinnoista on vanhemmilla.

Muutos oli niin silmiinpistävä, että se sai tuttavani pohtimaan etäkoulun vaikutuksia lasten terveyteen.

On nimittäin niin, että monessa perheessä lapsen ulkoilu ja fyysinen aktiivisuus on pitkälti tai kokonaan koulupäivien varassa. Siis niiden oikeiden koulupäivien, joiden aikana lapsi on lähiopetuksessa.

Suomen hallitus teki maanantaina 30. maaliskuuta päätöksen, jonka mukaan päiväkodit ja koulut pidetään kiinni 13. toukokuuta saakka.

Jokainen tietää, että yli kuukauden liikkumattomuus ja mahdollisesti samanaikainen ruokavalion muutos huonompaan suuntaan ei tee ainakaan hyvää terveydelle. Ei lapsen eikä aikuisen.

Lapset on tehty liikkumaan. Lapsi, joka ei ole saanut kotoaan kannustusta liikuntaan, liikkuu vain sen verran kun koulupäivän aikana on ”pakko”. Kun liikuntatunteja ei ole, aika saattaa vierähtää mobiili- tai tietokonepelien ääressä. Jälleen kerran, vastuu on vanhemmilla mutta monessa perheessä liikunta ei ole vanhempienkaan harrastus. Silloin esimerkki on haettava muualta.

Koululiikunta on parhaimmillaan lasta kannustavaa toimintaa, jossa voi kokea ilon ja onnistumisen tunteita yhdessä muiden lasten kanssa. Suomalainen koulu tarjoaa erinomaisen lähtökohdan myös perusterveelliseen ruokavalioon. Kun tähän yhdistetään laadukas opetus ja sosiaaliset suhteet, lähiopetuksen vaikutusta lapsen kokonaisvaltaiseen kehitykseen on vaikea aliarvioida.

Siksi hallituksen päätös koulujen avaamisesta oli ainoa oikea. Olen kuullut useamman perheen vanhemmilta, ettei etäopetus ole ollut kovin onnistunut ratkaisu. Opetuksen vastuuta on siirretty vanhemmille odotettua enemmän. Vanhempien on vaikea valvoa, että lapset suorittavat läksynsä. Monessa perheessä voi olla vaikea patistaa lasta liikkumaan, koska tilanne on kaikilta osin uusi ja erikoinen.

Kokonaan oma haasteensa on lasten syrjäytyminen ja perheiden sisäiset ongelmat, jotka ovat saattaneet pahentua etäopetuksen aikana. Voi olla perheen kannalta hyvä, että sekä lapset että aikuiset saavat hetken omaa aikaa. Kun kesäloma alkaa, se tuntuu enemmän lomalta.

Suurin kysymys on, miten koulut onnistuvat järjestämään opetuksen haastavassa tilanteessa. Se ei nimittäin ole aivan helppoa.

X