Uusi hyvinvointitrendi kehottaa olemaan tekemättä mitään – Ei kiitos

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Niksen-trendin ideana on kannustaa kieltäytymään turhasta tekemisestä. Kuva: Pexels

Teksti:
Pauli Reinikainen

Luin äskettäin hollantilaisesta ”Niksen”-trendistä, jonka mukaan ihminen voi hyvin, kun hän ei tee mitään.

Kuulostaa laiskuuden ihannoinnilta, jota niksen ei kokonaan ole, mutta verrattain omatoimisena ja ahkerana ihmisenä ajatus tuntuu silti varsin oudolta.

Eikä niksen ole edes kovin uusi ajatus, sillä se ”lanseerattiin” jo vuonna 2019 ja Suomessakin on puhuttu ”downshiftaamisesta” eli hidastamisesta tai leppoistamisesta jo kymmenen vuotta sitten. Ajatus liittyy paitsi arkeen, myös työelämään ja moniin muihin elämän osa-alueisiin. Niks tarkoittaa hollannin kielessä ”ei mitään”.

Niksenin alkuperäinen idea on vähentää loppuunpalamista ja edesauttaa siitä selviämistä. Osittain samaa on haettu Tanskasta lähtöisin olevalla hyggeilyllä, jonka ideana on lisätä ihmisen seesteistä mielialaa. Hygge-termi liitetään usein etenkin mukavaan asumiseen.

Näen niksen-hyvinvointitrendissä järjeä siltä osin, että se kannustaa olemaan tekemättä asioita, joilla ei ole tarkoitusta. Tässä mielessä tunnustan eläväni jo vuosikausia niksen-elämää. En kuitenkaan voi kannattaa elämän leppoistamista ja seesteistämistä, jos se tarkoittaa tekemättömyyttä sanan varsinaisessa merkityksessä.

Kuulun siihen ihmisryhmään, jonka on vaikea maata sohvalla juuri päiväunia pidempää aikaa, ellei sitten kyseessä ole (satunnainen) hyväksi havaitun sarjan katsominen tai urheilun seuraaminen. Nykyisin olen huomannut, että saatan kuunnella urheiluselostusta samalla, kun teen töitä tietokoneella. Jonkinlaista multitaskausta kai sekin.

Haluan korostaa, että en ole missään nimessä multitaskauksen puolestapuhuja. Yleensä siinä nimittäin käy niin, että se heikentää kaiken tekemisen laatua. Voisin kuvitella, että juuri tässä niksen-trendi iskee oikeaan paikkaan. Älä siis tee päällekkäin liian montaa asiaa, jotka todennäköisesti hoituisivat paremmin, jos teet vain yhtä näistä asioista kerrallaan. Silloin tekemisellä on myös enemmän tarkoitusta.

Niksen-trendi kannustaa ihmistä antamaan mielelle mahdollisuuden harhailla ilman, että siitä kokee huonoa omaatuntoa. Minua itseäni mielen harhailu pääsääntöisesti ärsyttää, koska se tuntuu iskevän päälle juuri silloin, kun on tekemässä jotain tärkeää ja keskittymistä vaativaa. Jos jokaisella kerralla antaisin mielelle mahdollisuuden harhailla lisää, ei tekemisestä tulisi kerta kaikkiaan mitään.

Omalla kohdallani eniten tyydytystä erilainen tekeminen (on se sitten töitä, kotitöitä tai esimerkiksi liikuntaa) antaa silloin, kun koen tekeväni asioita riittävän pitkälle valmiiksi tai pystyn pitäytymään ennalta laaditussa suunnitelmassa. Jos pystyn esimerkiksi keskittymään kirjoittamiseen riittävän pitkän ajan kerrallaan ja koen pääseväni haluttuun lopputulokseen, olo on työn jälkeen energinen, tyydyttynyt ja palkitseva. Jos sen sijaan pitäisi hakea motivaatiota tekemiseen olemalla tekemättä mitään, lopputuloksena olisi todennäköisesti jonkinasteinen flegmaattisuus ja vaikeus ryhtyä mihinkään. Tekeminen ruokkii tekemistä, näin ainakin allekirjoittaneella. Ja lepokin tuntuu mukavammalta sen jälkeen, kun on saanut jotain aikaan.

Eli en siis ainakaan tältä istumalta lähde hekumoimaan niksenillä, downshiftaamisella tai hyggeilyllä.

X