Kananmunaa ei kannata pelätä. Kuva: Aphiwat chuangchoem (Pexels)

Teksti:
Pauli Reinikainen

Jos pitäisi vannoa kolmen ruoka-aineen nimeen, yksi niistä olisi kiistatta kananmuna. Jos siis olet fyysisesti tai henkisesti allerginen munalle, älä lue tätä pidemmälle.

Kananmuna on edullinen ravintopommi, jolla viimeaikaisten tutkimusten valossa on vaikutusta myös dementien ehkäisemisessä.

Suomessa syödään vuodessa noin 12 kiloa kananmunia. Se tarkoittaa yli 200 munaa vuodessa.

Itse syön muutaman päivässä eli lyhyellä matematiikalla noin 1000 munaa vuodessa. Tosin suurimman osan ilman keltuaista.

Edelleen moni pitää kananmunaa lähinnä kolesterolipommina. Terveen ihmisen elimistö säätelee kolesterolia itsenäisesti, joten pari kananmunaa päivässä ei ole terveysriski. Jos sen sijaan kärsit korkeasta kolesterolista tai suvussasi on rasitetta kolesterolin aiheuttamiin sairauksiin, tietty varovaisuus keltuaisten syömisessä on paikallaan.

Kanamuna on kuitenkin paljon muutakin kuin kolesterolin lähde. Sen sisältämä proteiini on korkealaatuista. Munassa on lähes kaikkia vitamiineja lukuun ottamatta C:tä. Se sisältää vähän energiaa ja terveellisiä rasvoja.

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksissa kananmunan syönnillä on todettu olevan yhteys pienempään riskiin sairastua kakkostyypin diabetekseen ja dementiaan, kertoo YLE. Uutisessa mainitaan myös tutkimustuloksia maailmalta. Niiden mukaan kananmunia syövillä on todettu pienempi riski aivoinfarktiin.

Miten munia sitten kannattaisi syödä? Kananmuna on hämmästyttävän monikäyttöinen elintarvike. Mikä onkaan parempi ruokaisa välipala kuin munakas, vihanneksilla ja juustolla, kenties tonnikalalla höystettynä? Jos kaipaat kevyempää vaihtoehtoa, syö keitetty kananmuna sellaisenaan tai ripottele päälle hyppysellinen suolaa. Paistettu kananmuna soveltuu erinomaisesti vaikkapa kauraleivän päälle.

View this post on Instagram

Iltapalavinkki! Tässä valmistuu espanjalainen proteiinipuuro. Ai miksi espanjalainen? Koska sattuneesta syystä lomailen Espanjassa ja kaikki raaka-aineet ovat luonnollisesti paikallisia. Katso miten loihdit täydellisen proteiinipitoisen iltapalan!🥣 #puuro #porridge #iltapala #proteiinipuuro #resepti #kuntopiiskuri #painonhallinta #proteinsnack

A post shared by Kuntopiiskuri Pt-valmennus (@kuntopiiskuri) on

Jos kaipaat todellista voima-aamiaista, tee kuten minä ja sekoita kaurapuuron sekaan 2-3 raakaa kananmunaa. Sen jälkeen vielä tuoreita marjoja, liraus öljyä ja avot. Saat samassa paketissa proteiinit, kuidut, hiilihydraatit ja rasvat ja nälkä pysyy taatulla kurissa lounaaseen asti. Ohessa Instagramissa taannoin julkaisemani munapuuro-ohje.

Munarikasta vuotta 2020!

X