Varotko turhaan kuntosaliliikkeitä? Tämän takia se voi olla haitaksi

Pelko on huono kaveri kuntosaliharjoittelussa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pelko voi rajoittaa harjoittelua ilman syytä. Kuva: Pexels

Pelko on huono kaveri kuntosaliharjoittelussa.
Teksti:
Pauli Reinikainen

Monella suomalaisella on kokemukseni mukaan varsn yllättävä syy olla liikkumatta niin kuin pitäisi.

Kuntosaliyrittäjänä keskustelen usein salin asiakkaiden kanssa heidän treeneistään ja liikunnasta yleisesti. Näissä keskusteluissa nousee esille asia, joka osin ihmetyttää, mutta myös harmittaa, asiakkaan puolesta.

On nimittäin niin, että turhan monen ihmisen mieleen on pesiytynyt pelko treenata.

Tämä tarkoittaa pelkoa, joka ihmisellä on esimerkiksi vamman jälkeen tai välilevyn pullistuman diagnosoinnin jälkeen. Tai jos polvessa on ollut selittämätöntä kipua, joka on sittemmin poistunut. Tai jos missä tahansa kehon osassa on ollut kiputila, jonka pelätään toistuvan.

Kuntosalilla ylimitoitettu varominen näkyy esimerkiksi siinä, ettei laitteeseen uskalleta laittaa riittävää määrää vastusta.

Kun pelko iskee, se vaikuttaa ihmiseen monella tapaa. Varotaan tekemästä asioita, jotka mielestämme voivat edesauttaa kiputiloja tai vammojen syntymistä. Lopulta tämä voi johtaa ylimitoitettuun varomiseen.

Kuntosalilla ylimitoitettu varominen näkyy esimerkiksi siinä, ettei laitteeseen uskalleta laittaa riittävää määrää vastusta. Tai siinä, ettei uskalleta mennä kunnolla kyykkyyn vaan laskeudutaan vain puolikyykkyasentoon. Ei tiedetä esimerkiksi sitä, että puolikyykkyasento rasittaa polviniveltä itse asiassa enemmän kuin syväkyykkyasento.

Pelätään tehdä vapaapainoliikkeitä, vaikka juuri ne kehittäisivät lihaksistoa kokonaisvaltaisesti eivätkä rajoittaisi liikeratoja kuten useimmat laitteet.

Pelätään käyttää lihasvoimaa, jolloin liikkeet tehdään turhan varovasti ja kenties väärällä tekniikalla, joka on seurausta jonkin raajan tai lihasryhmän käytön varomisesta. Tällöin treenistä ei saada irti sitä hyötyä, joka siitä olisi mahdollisuus saada. Treeni menee osittain harakoille.

Tekniikka edellä

Jos treenin aikana ei ilmene kipua tai lääkäri ei ole ehdottomasti kieltänyt jotakin tiettyä liikettä, ihmisellä ei ole mitään syytä varoa liikkeiden tekemistä.

Varovaisuus ja maalaisjärjen käyttö ovat eri asioita. On aina viisasta keskittyä oikeaan suoritustekniikkaan ja lisätä vastuksia suoritustekniikan ehdoilla, ei sen kustannuksella. Riskien ottaminen liiallisten vastusten kanssa ei ole järkevää, ellei sitten puhuta tavoitteellisesta harjoittelusta esimerkiksi kisoja varten. Ja silloinkin riskit ovat tarkoin harkittuja.

Moni kuntosalitreenaaja saisi harjoittelustaan paljon enemmän irti, jos pelon ja varovaisuuden sijasta keskittyminen suunnataan tekniikoiden harjoitteluun ja laajoihin, terveellsiiin liikeratoihin sekä isojen lihasryhmien treenaamiseen riittävillä vastuksilla. Lihasten vahvistaminen nimittäin vaatii hieman vastusta.

Vastikään puhuin pelosta erään salimme asiakkaan kanssa. Hänen kerrottuaan vanhasta polvivammasta, joka ei ole enää häirinnyt elämää pitkään aikaan, kerroin hänelle, että hän voi huoletta tehdä jalkaliikkeitä. Se huomioiden, ettei liikkeen aikana saa tuntua kipua.

Nyt kyseinen henkilö treenaa tämän tästä reisiä ja on ollut tyytyväinen. Kipua ei ole ilmennyt.

Tunnettu yritysvalmentaja pyysi minulta aikanaan neuvoa polven kuntouttamiseen. Hän luuli, että syväkyykyt olivat historiaa. Kehotin häntä palaamaan syväkyykkyihin ja hyvin kevyisiin painoihin. Puoli vuotta myöhemmin yritysvalmentaja kiitteli minua ja kertoi, että syväkyykyt olivat vieneet kivut mennessään. Laaja liikerata ja kyykkytekniikkaan keskittyminen olivat tehneet hyvää.

Nykyisin lääkäritkin suosittelevat ennemmin liikettä kuin lepoa. Sekin kertoo siitä, että liike on hyväksi. Ei kuitenkaan varota liikettä liikaa. Lihakset ovat sitä varten, että niitä käytetään.

X