Energiajuomien kulutus kasvaa kohisten. Kuva: Pexels

Teksti:
Pauli Reinikainen

Näky energiajuomaa litkivästä teini-ikäisestä on jo niin tuttu, että moni ei kiinnitä siihen minkäänlaista huomiota. Energiajuoma on uusi limppari, eikä se ole hyvä asia.

Yle uutisoi alkuvuodesta, että energiajuomien osuus kaikista panimotuotteista on jo lähes kymmenen prosenttia. Edessä on tilanne, jossa energiajuomien kulutus ohittaa limsat.

En ole limsojen puolestapuhuja, mutta mututuntuman perusteella vaikuttaa siltä, että osa nuorista käyttää energiajuomia janojuoman tavoin.

Energiajuoman mukana tulee ennen kaikkea sokeria. Yhdessä 500 millilitran tölkissä sokeria voi olla hulppeasti, yli 50 grammaa eli noin 17 sokeripalan verran.

Jos energiajuomia nautitaan jopa enemmän kuin limsoja, haitallisen lisätyn sokerin saanti lisääntyy. Sillä on tunnetut seuraukset kansanterveydelle.

Aikuiselle energiajuomien kohtuullinen käyttö on tuskin terveyshaitta, mitä tulee piristäviin ainesosiin kuten kofeiiniin. Nuorelle ja etenkin lapselle energiajuoma voi kuitenkin aiheuttaa keskittymisvaikeuksia, jotka voivat vaikeuttaa koulunkäyntiä. Ja jos energiajuomia litkitään vielä illalla, se voi vaikuttaa herkästi yöuniin. Kun yöuni kärsii, kierre on valmis.

Eikä energiajuomien kohdalla pidä unohtaa hammasterveyden heikentymisen riskiä, mikä liittyy kaikkii happamiin ja hiilihapollisiin juomiin.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) on jo pidemmän aikaa suositellut, että energiajuomia ei myytäisi alle 15-vuotiaille. Suositusta noudatetaan kirjavasti.

Eli hallitusneuvottelijat, huomio! Myynnin rajoittamista lailla ei ilmeisesti ole tulossa, joten haittavero ratkaisisi ainakin osan ongelmasta. Toisaalta moni nuori ostaa juomia vanhempiensa rahoilla, eivätkä vanhemmat välttämättä tiedä, mihin nuori rahoja käyttää.

Energiajuomien terveyshaitoista ei ole kovinkaan vahvaa tutkimusnäyttöä, mutta jotain sentään. Mainitussa Ylen uutisessa viitattiin Ruokaviraston tietoihin, joiden mukaan 50 kiloa painavalla nuorella jo yli 50 milligramman annos voi lisätä merkittävästi kofeiiniriippuvuuden riskiä. Ja kun riippuvuus pahenee, kulutuksella on tapana kasvaa, on kyse sitten energiajuomista tai tupakasta.

Kyseisen 50 milligramman määrän saa puolesta tölkillisestä energiajuomaa.

X