Viisi tapaa vetää maasta: Tiedätkö, mikä näistä sopii parhaiten sinulle?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Maastaveto on yksi parhaista koko kropan voimaliikkeistä.

Teksti:
Pauli Reinikainen

Ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa vetää maasta. Siksi on tärkeää löytää tyyli, joka soveltuu parhaiten nostajan liikkuvuuteen ja välityksiin. Joillekin paras tapa on kapea jalka-asento, toisille leveä sumomaastavetoasento. Itselleni paras tekniikka on sumo, joka vähentää omalla kohdallani alaselän rasitusta ja jossa saan kohdistettua eniten voimaa vetoliikkeeseen.

Maastavetoa kannattaa harjoitella muillakin tekniikoilla, jotka tukevat voimantuoton kehittämistä ja liikkeen kontrollointia.

Tässä blogipostauksessa näytän viisi erilaista tapaa vetää maasta. Käytän näitä kaikkia tekniikoita omassa maveharjoittelussani.

Muista, että ennen maastavetoharjoittelun aloittamista kannattaa kääntyä osaavan personal trainerin tai voimavalmentajan puoleen. Maastavedossa oikean tekniikan hallitseminen on ensiarvoisen tärkeää, samoin kuin monissa muissakin vapaapainoliikkeissä.

Liiketekniikka 1: Maastaveto kapealla jalka-asennolla

Kapeassa maastavetotekniikassa jalat voivat olla hyvinkin lähellä toisiaan ja ote noin viisi senttimetriä tangon karhennusrajasta. Vetovaiheessa tanko on kiinni nilkoissa ja kädet suorina. Kädet eivät saa mennä koukkuun vedon aikana.

Liiketekniikka 2: Maastaveto kapealla jalka-asennolla ja ristiotteella

Sama tekniikka kuin aikaisemmassa liikkeessä, mutta ristiotteella. Tässä otteessa toinen käsi tarttuu tangosta myötäotteella, toinen vastaotteella. Muista harjoitella otetta molemmin puolin. Tällä otteella pystyt nostamaan suurempia massoja ilman oteremmejä.

Liiketekniikka 3: Tangon irrotus pysäytyksellä

Tämän liikkeen voit tehdä sekä kapealla että leveällä jalka-asennolla. Videolla teen liikkeen leveällä jalka-asennolla eli teen niin sanotun sumomaastavedon.

Ideana on irrottaa tanko lattiasta noin 10 sentin korkeudelle, pysäyttää liike hetkeksi ja jatkaa sen jälkeen loppuun asti. Tämä vetotekniikka kehittää tangon irrotusvaihetta lattiasta ja on suositeltavaa etenkin niille, joille maastavedon vaikein vaihe on nimenomaan tangon irrotus.

Liiketekniikka 4: Maastaveto tempausotteella

Tempausote on puristusvoiman kannalta selvästi vaativampi kuin normaali maastaveto-ote. Mitä leveämmältä tartut tangosta, sitä työläämpää vetäminen on. Tämä tekniikka kehittää puristusvoimaa ja siirtää rasitusta alaselältä yläselälle. Liikkeen loppuvaiheessa voit supistaa lavat yhteen, jolloin painotat yläselän työskentelyä. Muista painaa polvia ulospäin vedon aikana.

Liiketekniikka 5: Sumomaastaveto

Tässä tekniikassa jalka-asento on selvästi otetta leveämpi. Jalka-asennon leveys vaihtelee muun muassa liikkeen suorittajan liikkuvuuden mukaan. Varpaat osoittavat sivuille ja polvien tulisi liikkua varpaiden suuntaan. Jos et saa painettua polvia tarpeeksi sivulle, yrität todennäköisesti suorittaa liikkeen liian leveällä jalka-asennolla.

X