Testaa neljää itsekuria kehittävää harjoitusta!

Teksti:
Pauli Reinikainen

Koska olet viimeksi harjoittanut tietoisesti itsekuria?

Ihminen on (yleensä) taipuvainen päätöksiin, jotka ovat helppoja. Teemme päivittäin valintoja halujemme ja aistiemme ohjaamina.

Entä jos harjoittaisimme sitä vaikeaa puolta eli halujen ja aistien ohjaamien valintojen torjumista?

Itsekuria kannattaa harjoittaa, sitä mitä teräksisemmän itsekurin omaat, sitä helpommin tuot arkesi osaksi uusia, hyvinvointiasi parantavia tapoja. Mitä pidempään onnistut uusien tapojen noudattamisessa, sitä todennäköisemmin niistä tulee elämäntapoja.

Voin vakuuttaa, että itsekurista voi saada myös nautintoa! Aluksi itsekurin harjoittaminen voi tuntua äärimmäisen vaikealta. Halut huutavat tekemään totuttuja valintoja, mutta kun onnistut sivuuttamaan huudon, palkinto on taattu!

Neljä itsekuriharjoitusta

Syö yksi uusi vihannes päivässä.

Jos sinulla on vaikeuksia syödä riittävästi vihanneksia, ota tavoitteeksi syödä esimerkiksi yksi porkkana päivässä. Päätöksen noudattaminen harjoittaa itsekuriasi, etenkin, jos sinulla on vaikeuksia syödä vihanneksia ylipäätään. Voit laajentaa tavoitetta esimerkiksi salaatin tekemiseen lämpimän ruuan yhteydessä. Mitä pidempään onnistut pysymään tavoitteessa, sitä todennäköisemmin päätöksestä tulee pysyvämpi tapa.

Pidä makeisia näkyvillä, mutta syö niitä vain kerran viikossa.

Tämä voi olla erityisen haastava harjoitus, etenkin jos olet tottunut syömään makeisia päivittäin. Tee seuraavasti: Jätä keittiön pöydälle kulhoon juuri niitä makeisia, joita himoitset eniten. Harjoita itsekuriasi tavoitteella, jossa saat syödä kulhosta vain yhtenä päivänä viikossa. Itsekurisi kehittyy varmasti ja saat jotain mitä odottaa kerran viikossa!

Jätä yksi herkkuostos tekemättä.

Oletko tottunut ostamaan herkkuja jokaisella kauppakäynnillä? Tämä harjoitus on tärkeässä roolissa, jos haikailet elämäntaparemonttia ja sokerin vähentämistä ruokavaliossasi. Harjoittele kauppakäyntejä, joilla et osta minkäänlaisia herkkuja. Jos käyt kaupassa esimerkiksi neljä kertaa viikossa, toteuta tällainen herkuton ostoskerta kerran viikossa. Jos käyt kaupassa päivittäin, toteuta herkuton ostoskerta kaksi kertaa viikossa.

Tee viiden minuutin lihaskuntoharjoitus joka aamu.

Jos sinun on vaikea sisällyttää liikuntaa päivääsi, voit harjoittaa itsekuria viiden minuutin harjoituksella joka aamu. Näin lyhyt harjoitus vaikuttaa harvoin aikatauluihisi, mutta se voi olla tärkeässä roolissa uusien terveellisempien elämäntapojen omaksumisessa. Tee esimerkiksi 50 pakarapotkua joka aamu. Voit itse asiassa tehdä minkä vain lihaskuntoliikkeen, on se sitten istumaannousuja tai punnerruksia. Riittää, että saat pienen hien pintaan ja sykkeesi nousee. Koska harjoitus kestää vain viisi minuuttia, pidä tarvittaessa vain hyvin lyhyt tauko esimerkiksi punnerrussarjojen välissä.

X