Kuva: Pexels

Teksti:
Pauli Reinikainen

Olen ymmälläni.

Kuulen lähes päivittäin ihmisistä, jotka eivät halua ottaa koronarokotusta. Ihmisistä, joilla ei olisi mitään syytä olla ottamatta rokotetta. Siis syytä, joka perustuisi sivuvaikutuksiin esimerkiksi jonkin sairauden takia.

En ymmärrä, miksi yhdelläkään ihmisellä, joka ei kuulu koronarokotteen lääkeyhtiön määrittelemään riskiryhmään, olisi yhtäkään syytä olla ottamatta rokotetta.

Nyt ei puhuta influenssarokotuksesta, jonka varsin moni jättää ottamatta. Vaikka ehkä kannattaisi, ihan vaan kanssaihmisten takia.

Koronarokotteen ottamatta jättäminen on itsekäs teko. Se on itsekästä muille, se on itsekästä yhteiskunnalle. Lisäksi se on perusteeton riski omalle terveydelle.

Perusteluja rokotteen ottamatta jättämisestä on monia. Olen kuullut perusteluksi muun muassa sen, että rokotteen ottamalla ei haluta tukea lääkeyhtiöiden voitontavoittelua. Järjetön peruste. Valtiot ostavat rokotuksia joka tapauksessa ja niitä jää jopa yli. Itse maksan lääkeyhtiölle varsin mielelläni, jos turvaan sillä oman terveyteni.

On totta, että emme kenties vielä tiedä kaikista mahdollisista sivuvaikutuksista, jotka voivat ilmetä vasta vuosien päästä. Omassa vaakakupissani nämä mahdolliset haitat eivät paina nyt, kun tilanne on niin sanotusti päällä.

Jos yhteiskunta olisi miettinyt asioita näin rokotekriittisesti, mitä olisi tapahtunut tuberkuloosin ja polion suhteen? Lääkeyhtiöt ovat rientäneet avuksi lukuisia kertoja silloin, kun infektiosairaudet ovat ottamassa meistä niskalenkin.

Terve rokotekriittisyys on ”ihan ok”, mutta pandemiatilanteessa liika kriittisyys on tyhmyyttä.

Kun nyt katsoo sairaalatilastoja ja kahden rokotteen ottaneiden riskiä sairastua vakavaan koronatautiin, on selvää, että rokote kannattaa. Samaan aikaan toivon, ettei yksikään kaksi rokotetta saanut tuudittaudu siihen, että on täysin turvassa koronalta. Näinhän ei ole, sillä myös rokotteen ottaneet sairastuvat. Onneksi useimmiten lievästi.
Koronataudin pitkäaikaisvaikutukset eivät ole mukavia, vaikka itse tauti olisikin lievä. En usko, että yksikään rokotevastainen haluaisi menettää työkykynsä kuukausiksi väsymyksen ja voimattomuuden takia. Enkä todellakaan usko, että aktiivinen kuntoilija haluaa pitkäaikaisia keuhkovaurioita viruksen takia.
Ajatellaan siis itseämme ja lähimmäisiämme. Jos olet skeptinen maskien käytöstä, älä ole sitä rokotteen ottamisesta.
X