Teksti:
Kalle Lähde

Otetaanpa se mainittu poikajuoppo esimerkiksi. Se on sössinyt jo vuosia, parta kasvaa paremmin ja henki haisee entistä useammin viinalta. Työpaikat ovat vaihtuneet moneen kertaan.

Vaimo on uhkaillut erolla. Kamala ämmä kavereidenkin mielestä, mutta yksinkään ei ole hyvä olla. Ei pärjää. Pitkämielinen vaimo on juopolle kullan arvoinen. Vaimon mieliksi on tehtävä jotain, vaikka raitistuttava jos se viina nyt todella on se ongelma.

Juoppo saapastelee A-klinikalle. Masennustesti näyttää punaista ja paniikkihäiriökin näyttäisi puhjenneen. Mukava naisihminen nyökyttelee vaikeuksille jotka raskauttavat juopon kulkua. Masennuslääkettä ja rauhoittavia määrätään lääkkeeksi. Terapeutti kehoittaa askartelemaan vessapaperirullista kiikareita. Seurantakäynnistä sovitaan yhteisymmärryksessä.

Vaimo odottaa kotona. Nyt elämä muuttuu lopultakin paremmaksi. Ei muutu. Se ei millään ymmärrä kännissä masennuslääkkeitä popsivaa miestään joka askartelee pahvisia kiikareita. Retkahdus kuuluu raitistumiseen, kertoo mies kuulleensa klinikalla.

Ei tämä ole vitsi. Minuakin kehoitettiin juomaan vettä viinan asemasta ja hankkimaan harrastus. Ymmärsin heti ettei se viina taidakaan olla se ongelma. Vai?

Joku saattaa raitistua paperikiikareita väsäämällä mutta veikkaan vaimon lähtevän silti.

 

AATOS JA DOLORES

 

Tallinnan vanhakaupunki oli kaunis kun sitä katseli idyllisen ravintolan ikkunapöydästä. Dolores kohensi tissejään ja lupasi Aatokselle ruoan kanssa lasin viiniä. D vakuutteli Aatoksen oppivan sellaista alkoholinkäyttöä että sen kanssa kehtaisi juhlia syntymäpäiviä.

Aatoksen lasi oli tyhjä kun pääruoka tuotiin pöytään. Sen kanssa oli juotava vettä. Aatos yritti perustella toista viinilasillista kokin vaivannäöllä ruoan suhteen. D pysyi tiukkana. Aatoksen kaulus kiristi ja sydän sykki kuin sille olisi luvattu jotakin.

Hän viittilöi laskua kun D lopetteli pääruokaa. Nainen ilmoitti haluavansa jälkiruokaa ja käski Aatosta rauhoittumaan. Ensimmäinen ilta oli yleensä täynnä riemua Aatoksen Eestinmatkoilla. Nyt tästä oli leikki kaukana. Ruokakin maistui paskalta.

Dolores muistutti miestä maksa-arvojen seurannasta ja ajokortin tärkeydestä autokauppiaalle mutta lupasi Aatokselle konjakin kahvin kanssa.

jatkuu..

X