Teksti:
Kalle Lähde

Se on kehitetty huippuunsa. Sitä tekee juopon puoliso ja juoppo itse, Salailee. Se on raskasta ja turhaakin kun asiaa jälkeenpäin miettii. Kyllä minunkin juomiseni tiedettiin. Naapurit tiesivät, työyhteisö tiesi ja sukulaisetkin olivat jotain kuulleet. Se myös näkyy ihmisestä.

Se mikä ehkä pysyi muilta salassa, oli ne määrät jotka join. Vaimokin sanoo ettei onneksi tiennyt, olisi pelännyt kuolemaani vielä enemmän. Tai toivonut. Se on kuulkaa ihan normaalia toivoa puolison kuolemaa. Alkoholistin perheessä.

Ongelman salaaminen on raskasta, kun selitellä pitää moneen suuntaan. Pieni selitys on aina paikallaan vaikka kukaan ei sitä odottaisikaan. Valheita valheen perään.

Luuleeko ne? Huomaako ne? Haistaako ne? Hillitön työ ja energia kulissien pitämiseen ja sitten sammut rappukäytävään tai soitat pomolle yöllä. Kaikista juomisen aiheuttamista vaikeuksista, tämän valehtelun suhteen mittani täyttyi ensimmäiseksi.

– Soita sää sinne ja sano että mää oon vattataudissa

Juoppo saa myös puolisonsa valehtelemaan. Vaimo ei halua enempää ongelmia ja tekee sen ”tämän kerran”. Toisen ja kolmannen ja piirileikki jatkuu. Lopuksi ei enää itsekään muisteta mikä on totta. Mutta kulissit on kunnossa.

 

AATOS JA DOLORES

Aatos päätti ajaa kotiin. Dolores oli viety leikkaukseen eikä hänellä lääkärin mukaan ollut välitöntä hengenvaaraa. Hän ajaisi huomenna takaisin, ja olisi Deen vierellä tämän toipuessa vammoistaan. Lonkka ainakin oli murskana. Aatos mietti vakuutuksia ja muita käytännön asioita ajaessaan pois sairaalan parkkipaikalta.

Kusetti ja Aatos päätti pysähtyä Lohjalla. Vatsa poltti tyhjyyttään mutta nälkä hänellä ei ollut. Merkillinen vapauden tunne sai hänet tuntemaan lievää häpeää. Ajatukset harhailivat hermostuneina ja Aatos oli ajaa liittymän ohi, viime tipassa hän tempaisi ratin oikealle ja ajoi liittymästä ylös.

Isolle pakettiautolle parkkipaikan löytäminen ei ollut helppoa ja Aatos pelkäsi rakkonsa halkeavan. Kärsimättömästi hän ajoi parkkialueen sivuun nurmikon reunaan ja laskeutui kiireesti autosta. Poliisiauto pysähtyi hänen eteensä.

jatkuu..

X