Teksti:
Kalle Lähde

Pakkohan se on nousta aikaisin, muiden vielä nukkuessa. Aamu-uniset kanssajuhlijat ovat onnenpotku juopolle. Sosiaalinen kontrolli on hetken off-tilassa, aamujuopottelu ja olonkorjaaminen naamioidaan pikku puuhasteluksi. Puiden kantaminen saunalle on hyvä alku. Saunalta ei sihahdukset päärakennukseen asti kanna.

Maakellarin viileydessä on mukavaa istua viettämässä juhannusaamua. Ovenraosta näkee jo kaukaa jos joku on tulossa. Kellarista voi sitten tulla hillopurkin kanssa viattomana, kunhan muistaa pyyhkiä tahmean kotiviinin kiillon suupielistä.

Aattona vaimolta saatu lupa ”muutamalle kaljalle” oli onnenpotku. Hengityksen hajusta ei tiedä juotua määrää. Ehkä se epäilyttää kun aaton kaljat haiskahtaa vielä huomennakin. Sitä ei kannata murehtia, liian kaukainen asia.

Jemmat on syytä tarkastaa. Kenelläkään ei voi olla asiaa maakellariin kuuttakymmentäkertaa juhannuspäivänä. Ammattilainen on käynyt mökillä jo edeltävällä viikolla. Laiturin alle, puuvajaan, puuhuusiin, linnunpönttöön on varattu juotavaa. Miksi? Hullu ämmä pitää suurta meteliä pienestä juopottelusta. Ei sitä jaksa kuunnella.

Itse olin loukkaantunut siitä, miksi juuri minun juopotteluni muka teki vaimon juhannuksesta paskan. Miljoonat muutkin suomalaiset joivat alkoholia ja minä en olisi saanut.

Vaimo muuten tiesi askelkuviot. Nainen heräsi kun ensimmäisen kerran liikahdit. Se tiesi että menet saunalle. Se kuuli kun otit tuvan pöydältä juomatta jääneen kaljatölkin. Se kuuli sadan metrin päästä saunalta sen sihahduksen kuin kiväärinlaukauksen. Se arvasi että menet maakellariin seuraavaksi.

Ei se ole kyylä eikä hullu, se on normaali ja fiksu nainen joka halusi sinun viettävän kanssaan juhannusta raittiina. Ehkä ensi kerralla. Lupaa sille jotain. Kunhan saat juopotella nyt. Sano että kaikki muuttuu hyväksi. Lohduta sitä hetki. Mene maakellariin. Siellä miljoonat muutkin suomalaiset istuu juopottelemassa juhannuksena. Vai?

 

Aatos ja Dolores

Taksi jätti Aatoksen Pubin eteen. Pari kylmää olutta voisi tehdä hyvää. Autoliikkeessä pitäisi käydä näyttäytymässä ja Dolorekselle ilmoittaa kaiken olevan kunnossa. Aatos ei enää muistanut mitä D oli sanonut aamulla puhelimessa. Oliko se sanonut kotiutuvansa tänään? Ei kai sentään? Tarkkaavaisuus kärsi aina kun joutui salaamaan juomistaan. Kaikki huomio meni s-kirjainten selkeään lausumiseen.

Pubissa ei ollut muita asiakkaita, se oli hyvä asia. Aatos tilasi kylmän Kukko-oluen ja jäi nojaamaan baaritiskiin. Omatunto soimasi ja syytti pahoista teoista. Aatos kävi vastahyökkäykseen ja kielsi tehneensä mitään pahaa. Mitä helvetin väliä sillä oli jos hän otti pienen kännin kun maailma tuntui kohtelevan häntä kohtuuttomasti? Ei mitään väliä. Dolores kyllä ymmärtäisi.

Kännykkä soi Aatoksen taskussa. Hän vilkaisi nopeasti näyttöä. Dolores! Kuinka kännissä hän oli? Ei se huomaisi. Pubi oli tyhjä ja hiljainen. Aatos vastasi.

Dolores kuulosti iloiselta ja helpottuneelta kun Aatos vastasi. Lyhytpuheisuus oli varmasti paikallaan. Aatos kertoi olevansa juuri vastaanotolla järjestelemässä Doloreksen aamulla pyytämiä asioita. Sydän hakkasi ja hän toivoi puhelun olevan lyhyt. Aatos kertoi kaiken olevan järjestyksessä ja kiirehtivänsä seuraavaksi autoliikkeeseen jossa paperityöt odottivat.

Jukeboksi räjähti soimaan. Volyymit olivat edelliseltä illalta.

– mitä vittua Aatos ?

Aatos painoi järkyttyneenä punaista luurin kuvaa ja katsoi tarjoilijaa joka osoitti kaukosäätimellä jukeboksia. Sulkijalihas tuntui löystyvän. Tätä hän ei selittäisi millään. Oliko vastaanotolla edes radiota?

jatkuu..

X