Teksti:
Kalle Lähde

Pullo hyvää viiniä joka sopisi pataruuan kanssa?
Valintaa tehtäessä kahden euron hintaero tarjolla olevaan samankaltaiseen viiniin ei vaikuta. Eikä painoprosentit liioin. Maku ja sopivuus ratkaisee. Onko pataruuan kanssa viiniä juova kultturelli? Onko hän sisäistänyt viinin alkuperäisen tarkoituksen?

Kun ihminen ensimmäisen kerran hämmensi tulella pataruokaa, napsutteliko hän suutaan kaivaten? Keksi käyneen marjamehun palan painikkeeksi? Kulttuuri alkoi kehittyä toivotusti? Kunnes joku nuotiopiirissä joi aina liikaa mehua ja unohti syödä pataruokaa.

Turmiolan Tommi oli syntynyt. Nuotion toisella puolella istui raittiusliikkeen esi-äiti ja paheksui hiljaa. Juomakulttuuri oli pilalla.

Tai mitä jos 6000 vuotta sitten Armenian suunnalla eleli nainen joka nuukuuttaan syötti miehelleen päiväyksen ohittaneita rypäleitä? Mies oli muutenkin mörkö.
Mies alkoi äkkiä puhua tunteistaan ja rakasti paljon. Naista ja elämää. Osasi äkkiä tanssia ja laulaa.
Lopulta rypäleharrastus vei miehen kaiken ajan. Viljelykset jäivät hoitamatta, eikä metsästysreissuilta tullut saalista. Nainen moitti ja raivosi. Mies keksi liittää viinin osaksi uskonnollisia menoja, siihen ei nainenkaan uskaltaisi puuttua.

Nainen alkoi jalostaa tuholaisia. Viinikirvoja.

Maku vai vaikutus? Pataruoka vai päihtyminen? Voitte muuten vaihtaa miehen ja naisen rooleja, se on makuasia.

 

AATOS JA DOLORES

 

Dolores ei ollut nukkunut koko yönä. Lääkäri ihmetteli verenpaineen selittämätöntä kohoamista.

– syy siihen on kuulkaas kolmensadan kilometrin päässä

Lääkäri nosti kulmiaan mutta ei kysynyt mitään. Dolores huokaisi ja vilkaisi jälleen kädessä olevan kännykkänsä näyttöä. Aatos oli alkanut juomaan. Hän oli tiennyt sen jo Tallinnassa. Poissaoleva, hermostunut Aatos. Miehen ex-vaimo oli panetellut Aatosta raskaasti soittaessaan Dolorekselle vuosi sitten. Oli sammaltanut puhuessaan. Olisiko niitä puheita pitänyt uskoa. Että paskat housussa hiihtelee jemmalta toiselle?

Aatos seisoi huojahdellen Doloreksen vastaanoton lääkekaapin edessä. Avain kerrallaan mies etsi lukkoon sopivaa. Toisella kädellä hän googletti kännykästä ”koirien rauhoittavat”, aivan sokkona ei ollut hyvä lääkitystä alkaa.

”Avena sativa” ilmoitti google. Aatos kuiskaili ääneen nimeä ja haravoi kaapin sisältöä hylly kerrallaan. Lääke oli nestemäistä. Kieli kastui Aatoksen pudottaessa lääkettä suuhunsa tippa kerrallaan. Kohta hän saisi nukuttua. Toivottavasti lääke ei vaikuttanut liian nopeasti. Taksi odotti Aatosta kadulla, hän ehtisi kyllä kotiin.

jatkuu..

 

X