Teksti:
Kalle Lähde

Tätä juhlaa olen seurannut monessa roolissa. Juovana ja raittiina alkoholistina, kokkina ja portsarina.

Kamala juhla juopolle. Ilmaista viinaa on toki tarjolla, mutta riskinä on kulissien sortuminen työkavereiden nähden. Oma kontrollinmenetys saattaa ainakin vahvistaa muiden epäilyksiä alkoholiongelmasta.
Minulla oli aina suunnitelma. Join sivistyneesti vähän viiniä ruuan kanssa, annoin loput drinkkiliput jollekin työkaverille niin että se varmasti huomattiin. Kiittelin seurasta ja valittelin joutuvani lähtemään jonnekin, missä vain hyvät ihmiset käyvät. Sitten häivyin laitakaupungille juomaan, paikkaan mihin kukaan työkaveri ei jatkoille eksy.

Aina suunnitelma ei pitänyt. Juopon maineeni vahvistui. Kontrolli petti, takki oli hukassa, silmät seisoivat päässä ja pakkomielteinen juominen oli kaikkien nähtävänä. Siihen vielä pikkujoulujen jälkeinen sairausloma kun ei saanut juomista loppumaan. Kamala juhla.

Portsarina ja kokkina pääsi seuraamaan aitiopaikalta juopottelua. Monella muullakin oli havaintojeni mukaan suunnitelma. Suunnitelmaa noudattavalla on sellainen käsitys ettei kukaan huomaa. Ehkä ei työkaverit, mutta henkilökunnassa on usein ainakin yksi juoppo joka ymmärtää yskän.
Asiallinen mieshenkilö, joka pyytää soittamaan taksin, selittää portsarille joutuvansa lähtemään kesken juhlien koska vaimo on kipeänä. Silmät kiiltää ja lanne vatkaa kun taksia odotellaan. ” Ei oikein kiinnosta muutenkaan nää pikkujoulut”

Kaikki häiriön aiheuttajat eivät ole alkoholisteja. Väitän että vähemmistö. Punaviinit pomon rinnuksille heittävä sihteeri saattaa kostaa jotakin epäsopivaa. Suomalainen tapa? Pikkujouluissa ilma puhdistuu.

Rahtilaivassa joulu oli tärkeä juhla. Merellä, kaukana läheisistä Joulun tunnelmaa luotiin hyvällä ruualla, joulukuusella ja konjakilla. Miehistö ja päällystö kokoontuivat jouluaterialle päällystömessiin. Jossakin vaiheessa vuoden aikana hampaankoloon kerääntyneet asiat selvitettiin vittuilemalla. Pöytäliina meni ryppyyn, joku vietiin hyttiin nukkumaan ja laiva jatkoi kulkuaan Pohjoisella Atlantilla.

Onnea pikkujouluihin, kytätkää toisianne. Minua ei ole kutsuttu.

X