(Päivitetty: )
Teksti:
Kalle Lähde

Kun raitistuin uskoin naivisti lääketieteen parhaiden voimien päämääränä olevan alkoholistin auttaminen. Suomessakin.

Ainoa tapa auttaa alkoholistia on tukea hänen pyrkimyksiään täysraittiuteen. Mitään toista polkua ei oikeasti ole jos halutaan auttaa sairasta ihmistä. Siksi olen nyt pöyristynyt ja tyrmistynyt jälleen kerran, vaikka vihaankin pöyristymistä ja tyrmistymistä yhtä paljon kuin juovien alkoholistien harhaan johtamista.

Päihdelääketieteen professori H. Alho lausuu tänään sanomalehdessä ensin asiaa. Hänen mukaansa alkoholismin hoito on Suomessa ” täysin sekavaa”. Tykkään Hannusta, niin minustakin.
Hanski (suothan) ihmettelee myös ettei missään muussa sairaudessa edellytetä maksusitoumusta ennen hoitoon pääsyä. Sitä ihmettelee Hanskin lisäksi monet meistä, jotka olemme raitistuneet siitä huolimatta.

Mutta sitten Hannu hörppää loon juicea ja väittää keskustelun hoitomuotojen tehokkuudesta olevan tunneperäistä. Ei se ole Hanski, se on kokemusperäistä tai se on huuhaata. Hannu sinä edustat professoritasolla tätä huuhaata. Minä edustan laivakokkitasolla sitä kokemusta.

Hannu väittää ettei Minnesota-mallisen hoidon toimivuudesta ole tutkimusta. Kyllä on Hannu. (Oinas-Kukkonen, Heikki. Oulun yliopisto väitöskirja 18.11. 2013, ISBN 978-952-62-0296-9) .Mutta ei Hanskin kannata tätä mainostaa vaikka tutkimuksesta tietäisikin, joku saa pian oikeasti apua eikä joudu maistelemaan kohtuukäyttöpillereitä.

Aina Hannu jaksaa verrata alkoholismia diabetekseen. Toiset pärjää sen kanssa ruokavaliolla sanoo Hannu. Ilmeisesti Hanski haluaa verrata näitä ihmisiä juomistaan vähentäviin (HAHAHAA) alkoholisteihin.
Toiset tarvitsevat insuliinihoitoa sanoo Hannu. Hannu sanoo että insuliinihoito on vähän kuin Minnesota-hoito. Hannu ei vissiin tiedä että diabetesta on kahta eri tyyppiä. Luulisi lääketieteen professorin olevan edes siitä selvillä.

Alkoholismia on tasan yhtä tyyppiä. Hannu kyllä väittää tautia laajakirjoiseksi, mutta minä puhuisin ihmisten erilaisuudesta. Hanski epäilee Minnesota-mallisen hoidon sopivan ”yhdentyyppisille loppupään henkilöille” Onko se sama kuin peräpää?

Terveisiä peräpäästä!

X