(Päivitetty: )
Teksti:
Kalle Lähde

Ammattjuopon aamua voisi sanoa sellaiseksi. Juoppo herää jo viideltä viinapirujen herättämänä. Nenä on tukossa ja kurkku on tukossa. Pää vasta tukossa onkin.

Kaikki voimat pinnistäen alkoholisti vääntäytyy sängylle istumaan. Huojutaan moneen ilmansuuntaan. Rähmivät silmät etsivät yöpöydältä juotavaa. Puoliksi juotu lämmin olut. Ahnaasti hörppy ja heti perään toinen. Olut pyrkii takaisin ylös yökkäysten saattelemana. Niellään takaisin, tämä auttaa.

Tyhjää tölkkiä on vaikea asettaa takaisin lukulampun ja herätyskellon väliin. Herätyskello pärähtää soimaan, lukuvalo kaatuu ja tölkki putoaa lattialle. Juoppo saa sätkyn ja kädet tekevät monimutkaisia liikkeitä järjestyksen palauttamiseksi. Epäjärjestystä ei elämäänsä kukaan halua.

Ylös sängystä. Polvilumpioihin sattuu kun ne osuvat toisiinsa. Verta alkaa tulla nenästä vitamiininpuutostilasta johtuen. Asia pitää korjata, kymmenen sentin askeleet suunnataan keittiöön. Kädet lasketaan 45 asteen kulmaan sivuille tasapainottamaan kulkua. Jääkaapista kylmää lonkeroa vitamiinien saamiseksi, muutama rauhoittava tukemaan lonkeron vaikutusta. Paperitollot nenään.

Kulku suunnataan vessaan. Pytylle on parasta istua varmuuden vuoksi. Lonkero otetaan mukaan ja lasketaan varovasti pesukoneen päälle.

Hampaiden pesussa tärkeintä ei ole nykyttäminen. Hampaidenpesussa tärkeintä on ettei oksenna. Vaivalla nautittu varhaisaamiainen lentäisi lavuaariin ja toipuminen viivästyisi. Hammastahna on valittava huolellisesti: Ei saa vaahdota liikaa. Juodaan lonkeroa.

Sitten suihkuun. Kuumaa vettä ja palasaippuaa jonka tuoksu kertoo järjestyksestä ja vanhoista ajoista jolloin kaikki oli paremmin. Suihkugeeli tuo kaaosta ihmisen elämään. Silmiä ei voi sulkea suihkussa, muuten menettää suuntavaiston ja lyö päänsä kaakeliin. Suuntavaisto on tärkeää. Juodaan lonkeroa.

Vasemman jalan askellus on pidentynyt neljäänkymmeneen senttiin, oikean vain kahteenkymmeneen. Kulku näyttää keppihevostelulta, haetaan lisää lonkeroa ja juodaan.

Lääkitys alkaa vaikuttaa, ryhdytään parranajoon. (Mitäköhän naisjuoppo tekee tässä kohtaa? Juo varmasti lisää lonkeroa.) Vain kaksi pientä haavaa. Parfymointi on tärkeää. Herrainhajuvettä levitetään kohtuudella poskiin ja kaulalle. Kohtuus kaikessa. Juodaan lonkeroa.

Vaatteet tarkistetaan, erityisesti housut tarkistetaan huolellisesti sekä päältä että sisäpuolelta. Ei sattumia. Päivän asusteet kootaan sängylle odottamaan pukeutumista.

Sormenkynnet tarkistetaan, näyttävät vastaleikatuilta. Ei muistikuvaa.

Ravitsemus on tärkeää, sokeroitua mustikkakeittoa hörpätään suoraan purkista, samalla silmäillään montako lonkeroa on jääkaapissa. Check. Iloiseksi yllätykseksi löytyy vihanneslaatikosta sinne unohtunut kossupullonperä. Kossulla huuhdotaan mustikkakeiton värjäämät hampaat taas keltaisiksi (koskee tupakkamiehiä).

Avataan taas lonkero ja sonnustaudutaan vaatteisiin. Poskeen laitetaan monta Mynthonpastillia raikastamaan hengitystä. Peilistä tarkistetaan kokonaisuus, vältetään katsomasta kasvoihin ja varsinkin silmiin. Poistetaan paperitupot nenästä ja toivotaan vitamiinitasapainon korjaantuneen.

Juodaan lonkeroa ja tuijotetaan ovisilmästä rappukäytävään. Matalanprofiilin poistuminen suoritetaan metrin askelin, ääntä päästämättä. Tyhjä lonkeropurkki jätetään hattuhyllylle.

Minne poistutaan?

Töihin tai baariin tai mihin normaali ihminen nyt kulloinkin on menossa.

X