Teksti:
Kalle Lähde

Kunnolliset kansalaiset ja muut paremmat ihmiset liittävät nykyäänkin nämä keskiaikaiset näkemykset alkoholismiin. Näkemyksiä tukemaan voisin lisätä juoppoudessa riekkuvan murhahengen ja pidättelemättömän tarpeen raakaan väkivaltaan.

Tämä ei kyllä ole totta. Jos nämä väittämät pitäisivät paikkansa, suomalaiset olisivat tappaneet toisensa sukupuuttoon aikaa sitten. Nykyään meitä on kuin kissanpoikia.

Mutta mielikuvat säilyvät. Eräs hyvin tuntemani ansioitunut päihdeterapeutti yritti vuokrata toimitilaa Tampereelta yritykselleen joka tarjoaisi laadukasta, yksityistä päihdehoitoa. Herra H oli tyytyväinen löytämiensä tilojen keskeisestä sijainnista ja kaiken piti olla valmista. Nimet vain vuokrasopimukseen ja toiminta voisi alkaa.

Ei alkanut. Kiinteistön omistavan vakuutusyhtiön edustaja soitti Herra H:lle ja ilmoitti ettei sellaiseen toimintaan tiloja vuokrattaisi. Sellaiseen toimintaan siis missä virka-ajan puitteissa alkoholismi-nimisestä sairaudesta kärsivät, itse maksavat potilaat kävisivät selvinpäin saamassa apua.

Kuka sellaista nyt haluaisi nurkkiinsa? Alko varmasti olisi mahtunut ja metamfetamiinilaboratorio, niistä tehdään elokuviakin.

Sivistynyt nykyihminen, tai sellaisena itseään pitävä, liittää edelleen alkoholismiin mielikuvan joka ei vastaa todellisuutta. Rantojenmies-mielikuvan.

Väitän kyllä että esimerkiksi monessa kaupunginhallituksessa älykkyyden keskiarvo nousisi ja tapainturmelus vähenisi, jos ne korvattaisiin rantojen miehillä ja naisilla.

Tavallisia ihmisiä ovat. Alkoholistitkin.

X