Teksti:
Kalle Lähde

Muistelen Dingo Nipa Neumannin esiintyneen joskus 80-luvulla Mirja Pyykön ohjelmassa. Neumanni makasi tuolissa selällään Pyykön kysyessä mistä ideat lauluihin kumpuavat?

Ja Neumanni vastasi: ”No kato ko sää makaat kato siin pummisohval ja katot kato ventiilist ja sää näet kato ko se lokki lentää, nii kato sää tiät et se juttu o siin. Kato.”

Juttu on nimittäin siinä että Neumannin entisen kotikaupungin tapa hoitaa päihderiippuvaisia huumaavilla lääkkeillä saa lokin lentämään. Raumalainenkin sekakäyttäjä nielee ylpeytensä ja muuttaa Poriin. Siellä minäkin varmasti asuisin jos olisin porilaisesta ”hoidosta” aikanaan tiennyt.

Turun katkon tupakkahuoneessa, maailman paskuuden lisäksi, kuiskuteltiin lääkäreistä, jotka kirjoittivat hövelisti reseptejä. Sellaisille lääkkeille mitä alkoholistikin tarvitse raittiuttansa tukemaan. Eli huumaavia lääkkeitä. Raittiutta tukemaan, luit oikein. Sellaisten lääkärien nimiä ei tarvinnut kirjoittaa muistiin. Ne painui mieleen kuin pankkikortin tunnusluku.

Minulta tämä on tekopyhää hurskastelua näin jälkeenpäin. Hurskastelu on kuitenkin mukavaa ja saan pidäkkeetöntä mielihyvää sarkastisesta sormen heristelystä. Tosiasiassa olisin pyrkinyt muistamaan höveliä lääkäriä hedelmäkorilla aina merkkipäivänä.

Koska sellaista se on. Päihderiippuvainen tarvitsee huumaavia lääkkeitä tukemaan päihtymystään. Ja jos löytyy lääkäri joka surutta niitä määrää ja runsaasti, se on hyvä asia. Yksikään addikti tai alkoholisti ei tee lääkäristä ilmoitusta. Sellaista lääkäriä suojellaan eikä hänen nimeään huudella toreilla.Katkon tupakkahuoneessa nimi kuiskataan sille joka valittaa oman lääkärinsä olevan lääkevastainen paskiainen.

Kirjassani Happotesti, päähenkilö Kall…  Joonatan, valittaessaan unettomuutta ja ahdistusta, pelkää lääkärin huutavan: ”Lopeta se ryyppääminen niin saat nukuttua, vaimo tulee takaisin ja masennuskin loppuu kuin seinään!”

Alkoholismi tappaa. Mutta sekakäyttö se vasta tappaakin. Katkolla, valvotusti näille lääkkeille on paikkansa kun ryyppyputkea ajetaan alas. Kotikäytössä päihderiippuvaisella kato se juttu o siin tuanoinii et kato henki menee.

Kato.

X