Huimausaineet ja DDR

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mielelläni ajattelen asioiden olleen ennen yksinkertaisempia. Tänään ajattelen omaa nuoruuttani ja vaihtoehtojen määrää kun piti valita päihde viikonlopun viihdekäyttöä varten.
Raumalla vaihtoehtoja oli 80-luvun alussa kaksi. Liima ja keskiolut. Liima tuhosi aivot ja keskiolut sen mitä jäi jäljelle. Minä valitsin keskioluen koska niin kunnolliset nuoret tekivät siihen aikaan.

Mielikuva liimatuubi nenässään palelevasta, siniseksi värjäytyneestä punkkarista oli tehokas estämään minuakin sortumasta ylenpalttiseen liimanhaisteluun. Jäätynyt keskiolut sopi aloittelevalle herrasmiesjuopolle paremmin. Siniseksi värjäydyin silti mutta se johtui pakkasesta kun pipoa ei voinut käyttää.

Eilen olin vanhassa kotikaupungissa puhumassa nuorille. Viinasta tietysti. Tai siitä mitä se voi aiheuttaa jos kuuluu riskiryhmään. Viina on kai säilyttänyt asemansa nuorten keskuudessa mutta valinnanvapaus on lisääntynyt. Tietoni päihdevaihtoehtojen määrän lisääntymisestä nousi uudelle tasolle.

Kotiin ajaessani onnittelin itseäni syntymisestä kylmän sodan aikana: Liima, keskiolut, DDR  ja muut kamalat asiat oli hallittavissa.

Huumeita, muuntohuumeita ja lääkkeitä. Tarjonta tänään on ylitsepursuavaa. Mitä minulle olisi tapahtunut jos sellainen coktail olisi ollut tarjolla kun olin lapsi? Kuollut, kuolleempi, mädäntynyt. Muuttunut tomuksi. Tämä mielikuva pitää erossa viinasta nykyään.

Luin joskus jostain kuinka nuoret olivat uuttaneet kukkasensiemenistä huumetta. Helppoa kuin mikä, muiksi ainesosiksi riitti kuiskaus kanelia ja hyppysellinen pesupulveria ja roppakaupalla innokkuutta. Voi olla että muistan ainesosat väärin mutta ihminen on kyllä loputtoman kekseliäs mitä tulee päänsä sekoittamiseen.

Jäin kyllä vakavissani miettimään ADHD-lääkityksen määräämisen mielekkyyttä ylivilkkaille lapsille. Ennen sellainen pantiin nurkkaan seisomaan. Nurkassa seisomista ei voinut diilata kenellekkään, mutta näitä ADHD-lääkkeitä voi. Päihdekäyttöön niille joilla ei sellaista ylivilkkautta vielä esiinny.

Peräänkuulutan DDR:n palauttamista Atlakseen.

X